Podijeli objavu
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za Vijesti.ba govori o politici HDZ-a BiH koja je podijelila Hrvate u BiH te o verbalnom sukobu predsjednika RSMilorada Dodika sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, ali i o Dodikovoj podršci trećem entitetu u BiH, kao i planovima stranke na čijem je čelu na predstojećim opštim izborima.– Predsjedavajući Predsjedništva BiH, te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović poručio je na skupu u Neumu da su “Hrvati nedjeljivi i da ih niko neće dijeliti”. No, je li upravo Čović taj koji je podijelio hrvatski narod na one u Bosni i na one u Hercegovini?

CVITANOVIĆ: Mišljenja sam da bi hrvatski narod morao biti nedjeljiv, ali da je on u ovom momentu jako podijeljen u više segmenata. Podijeljen je na podobne i nepodobne, one koji ovdje nemaju pravo raditi i živjeti, te sebi i svojoj porodici osigurati egzistenciju, već su zbog neodgovorne i nepotističke politike prisiljeni seliti se iz svojih viševjekovnih ognjišta.

Takođe, u velikoj mjeri podijeljen je u zastupanju i predstavljanju, gdje u velikom postotku jedan dio područja gdje Hrvati žive je u velikoj prednosti u odnosu na drugi dio područja. Smatram da bi moralo biti suprotno. Mi koji živimo u području gdje su Hrvati u većini, moramo imati puno veću empatiju prema onim područjima gdje su Hrvati u manjini.

– Tema naučno-stručnog skupa u Neumu je rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH. Jeste li dobili poziv da prisustvujete ovom događaju i kakva su Vam očekivanja?

CVITANOVIĆ: Dobio sam poziv, ali zbog drugih obaveza nisam mogao prisustvovati ovom događaju. Gdje god se sastanu dva ili tri Hrvata ili neko drugi kako bi razgovarali o rješenju trenutne situacije, ja to pozdravljam. No, nažalost, ne vjerujem da će ovaj skup donijeti išta novo i išta dobro za Hrvate u BiH. Smatram da je to zbijanje stranačkih redova i da je to u okviru organizacije HDZ-a BiH. Ništa drugo.

– Verbalni sukobi između predsjednika RS Milorada Dodika i banjalučkog biskupa Franje Komarice izazvali su brojne oštre reakcije u javnosti. Kako ih Vi doživljavate?

CVITANOVIĆ: HDZ 1990 i ja lično juče smo na konferenciji za novinare uputili smo jasnu podršku biskupu Komarici, u skladu sa mogućnostima koje imamo. Vrlo teško je uopšte komentarisati bahato i isključivo ponašanje predsjednika RS prema biskupu Komarici koji je cijeli rat proveo u Banjaluci.

Brinuo se o svom vjerničkom stadu, ne baveći se politikom. On ne govori samo o katolicima, nego o svima koji su ugroženi. Stoga je vrlo teško pristojnim komentarom reći šta čovjek osjeća kada čuje tako gnusne optužbe na račun biskupa Komarice. Jednostavno, zgrožen sam Dodikovim ponašanjem, posebno prema biskupu Komarici.

Licemjerna podrška Dodika

– S druge strane, Dodik podržava formiranje trećeg entiteta u BiH. Kaže da bi to stabilizovalo BiH.

CVITANOVIĆ: To je obično licemerje i podvala hrvatskom narodu. Dodik nije zaštitnik, niti je išta učinio da se dokaže kao prijatelj hrvatskog naroda. Da je istina ono što on govori, ne bi 0,6 posto Hrvata bilo uposleno u javnoj administraciji u RS, ne bi samo 18 posto kuća iz kojih su Hrvati protjerani bilo obnovljeno u protekle 22 godine.

Kada govorimo o trećem entitetu, treći entitet gdje će biti i bosanska Posavina, koja je hrvatska stoljetna domovina, tema je o kojoj treba da razgovaramo. Da će Dodik ciljano unositi nemir i u ovako složenoj situaciji u FBiH, što se tiče mene i HDZ-a 1990, to mu sigurno neće proći.

– Prema Vašem mišljenju, šta je cilj ovakvih Dodikovih izjava?

CVITANOVIĆ: Čitao sam reakcije političara iz RS koji se boje za poziciju ovog entiteta u novoj organizaciji BiH, kada pričamo o trećem entitetu. Niti jedan odgovorni hrvatski političar u BiH ne može se odreći naših stoljetnih ognjišta.

Šta je Dodikov cilj kada šalje takve poruke? Mislim da tu nema cilja, već da su to obične floskule, dodvoravanje jednoj politici u predstavljanju Hrvata koja je trenutno na vlasti i koja mu aplaudira. To je klasično licemerje, koje u potpunosti ne podržavam, niti mogu podržavati.

– Što se tiče oktobarskih izbora, kakav je plan HDZ-a 1990?

CVITANOVIĆ: Plan je pobijediti.

– Hoćete li ići u zajednički nastup sa nekim drugim političkim strankama?

CVITANOVIĆ: Dva su aspekta sa kojih gledamo na političku situaciju u vezi sa oktobarskim izborima. Jedan je FBiH, a drugi RS.

Po svaku cijenu i bez obzira sa kim, želim da napokon Hrvati imaju u Vijeću naroda RS minimalno pet legitimnih predstavnika od ukupno osam, koji će izabrati legitimnog dopredsjednika Vijeća naroda, a ne onoga koji će provoditi politiku Milorada Dodika da protjeraju i ovih 8.000 Hrvata koji su ostali u RS.

Što se tiče FBiH, siguran sam da će HDZ 1990 napraviti odličan rezultat i da će imati mogućnost formiranja vlasti sa partnerima, jer vjerujem da je hrvatski narod umoran od silnih obećanja, od kojih nijedno nije realizovano. Ponudićemo sa našim partnerima Hrvatima u BiH mogućnost izbora – ili žele nastavak ovakve politike, koja ih sada predstavlja, ili žele apsolutni zaokret i promjenu. HDZ 1990 će biti lider tih promjena.

(Vijesti.ba)

Podijeli objavu