Podijeli objavu

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Poplavljena je Kosinjska dolina, gdje je ugroženo oko 600 ljudi. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda. Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode, koja je prodrla i u 10-ak kuća, javlja HRT.

Kako javljaju, vodostaj rijeke Like raste pet centimetara na sat, a kiša nastavlja padati. Stanovnici smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac. “Pravdaju se na sistem da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa”, rekao je načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš za HRT.

Spasioci dežuraju 24 sata dnevno

Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku. Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska. Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građanate djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u situcijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Na karlovačkom području stanje pod kontrolom

Čamcima se probija do obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru. U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom.

Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju, ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, izvijestili su iz HGSS-a.

(www.jabuka.tv) 

Podijeli objavu