Podijeli objavu

Srbija ima veoma ozbiljan problem depopulacije i ako se nastave sadašnji trendovi, za četiri desetljeća imat će oko tri milijuna stanovnika manje, što bi moglo dovesti do gubitka njezina demografskoga, ekonomskoga i političkoga potencijala, poručio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod, rekao je Vučić u obraćanju naciji u kojem je želio ukazati na dva problema s kojim se suočava Srbija – rastući trend depopulacije i rješavanje problema Kosova.

Ako se nastavi sadašnji trend negativnoga prirasta stanovništva, procjene su da će 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih 7 milijuna.

To bi značilo da ćemo izgubiti i demografski i ekonomski i politički potencijal… Za to nam nije kriv nitko, ni Amerika ni Europska unija, nitko osim nas samih, upozorio je Vučić, navodeći da bi 2060. godine u Srbiji moglo biti 1,7 milijuna umirovljenika, koliko ih ima i danas, kada Srbija ima sedam milijuna stanovnika, prenosi Hina.

Vučić je pozvao sunarodnjake da razmišljaju o svojoj domovini, o svojoj budućnosti.

Nemamo je ako sve ovo izgubimo, rekao je Vučić i najavio niz mjera kojim će srbijanska vlada nastojati poboljšati demografsku politiku.

Vučić je naglasio neophodnost rješavanja problema Kosova i ukazao je nepoštivanje briselskoga sporazuma između Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine.

Srbijanski predsjednik istaknuo je da na Kosovu, unatoč obvezama iz toga sporazuma postignutoga uz posredovanje EU, nije formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

Podijeli objavu