Podijeli objavu

Guverner slovenske središnje banke Banke Slovenije, Boštjan Jazbec zatražio je u utorak policijsku zaštitu zbog anonimnih prijetnji.

Kako je objavila Banka Slovenije, Jazbec je putem SMS poruka na svoj službeni telefon primio više prijetnji, a nepoznata osoba prijetila je i njegovoj djeci, pa je o tome obavijestio policiju i zatražio zaštitu, na koju ima pravo.

Jazbec je u izjavi medijima kazao da ne želi nagađati o tome tko stoji iza prijetnji, no da sumnja kako su prijetnje povezane s postupkom sanacije slovenskih banaka u 2013. i 2014., odnosno onim vlasnicima subordniniranih obveznica i dionica koji su tada ostali bez svog novca.

Oko tog slučaja zadnjih je godina, tvrdi Jazbec, i on bio žrtva “medijskog linča”, pa doživljavao i verbalne napade na ulici u kojima su se izražavale prijetnje na račun odgovornih za takav način sanacije banaka u kojoj su bez svojih investicija ostali i privatni ulagači.

Jazbec smatra da je takva sanacija u kojoj su državne banke morale biti sanirane s preko 4 milijarrde eura zbog loših kredita koji nisu bili osigurani bila neophodna, ali da je za nju bila kriva vlada koja nije reagirala na upozorenja i pozive središnje banke da se banke u državnom vlasništvu pravodobno dokapitaliziraju, piše Hina.

Računa se da su u procesu sanacije bankarskog sektora u Sloveniji privatni investitori i ustanove izgubile oko 500 milijuna eura zbog tadašnjih preporuka Europske središnje banke da i privatni ulagači u sanaciji moraju dati svoj prilog.

O tome se u Sloveniji od tada vode polemike zbog nekih ocjena da je izabrani model dokapitalizacije banaka bio pogrešan i nametnut od europskih institucija, te da slovenskom bankarskom sustavu 2013. nije prijetio slom i da je bez potrebe dokapitaliziran golemim sredstvima države.

Vlasnici subordiniranih obveznica i dionica kojima su tada njihovi ulozi bili poništeni tužili su državu i spor oko toga još nije riješen.
Nakon jasnih signala da ga sadašnja vlada ne namjerava predložiti za još jedan petogodišnji mandat guvernera Jazbec se kandidirao za člana odbora za stabilnost banaka europske Bankarske unije, a nakon što ga je za tu dužnost potvrdilo Vijeće EU-a uskoro i odlazi sa sadašnje dužnosti u Sloveniji.

Podijeli objavu