Podijeli objavu

Poljska ne planira promijeniti spornu reformu pravosuđa, unatoč tome što joj u ponoć istječe rok Europske unije da to učini, izvijestila je u utorak poljska agencija PAP, prenoseći vladino priopćenje.

Poljska je suočena s mogućnošću formalnog upozorenja EU-a bez presedana zbog zabrinutosti da ne poštuje vladavinu prava nakon što je Komisija u prosincu pokrenula postupak po članku 7 Ugovora o EU.

“Poljska strana izjasnila se da je spremna razmotriti rezultate planiranih promjena zajedno s Europskom komisijom”, navodi se u priopćenju.

Bruxelles je zabrinut da vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) dobiva prevelik utjecaj nad sudovima, posebno imenovanjima sudaca.

Poljska odgovara da sudovi trebaju nove ljude budući da je velik broj sadašnjih sudaca preostao od bivše komunističke vlasti.

Ako se ne pronađe rješenje, postupak po članku 7 nalaže da države članice trebaju većinom od četiri petine glasova odlučiti postoji li u Poljskoj “jasan rizik od ozbiljnog kršenja” vladavine prava. Taj postupak u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa Poljske u Vijeću EU-a.

Izvor: PAP

Podijeli objavu