Podijeli objavu

Bijela kuća je na nogama nakon što su u medije procurile zabilješke napravljene za predsjednika Donalda Trumpa uoči njegovog razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše AFP.

 Pokrenuta je istraga u kojoj se traži odgovorna osoba koja je medijima proslijedila zabilješke na kojima izričito piše: „NE ČESTITATI!“

Problem je u tome što je Trump potpuno ignorirao zabilješke suradnika i toplo čestitao ruskom lideru izazvavši kritike ne samo svojih savjetnika, republikanaca nego i Velike Britanije koja je ušla u žestoku diplomatsku ofanzivu zbog napada nervnim plinom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer, a  koji se pripisuje Moskvi.

Navodno je Trumpu savjetovano da uopće ne zove Putina nakon pobjede na izborima koje je ruska opozicija okarakterizirala namještenim.

The Washington Post je objavio kako je osoblje izričito savjetovalo Trumpu da ne čestita Putinu i da osudi napad nervnim plinom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer u Velikoj Britaniji. Trump ih očito nije poslušao.

Analitičari smatraju da je ovaj skandal teško narušio kredibilitet američkog predsjednika, a istovremeno je ojačao predsjednika Rusije.

Neimenovani zvaničnici su potvrdili AFP-u da je istraga za „krticom“ u tijeku.

Podijeli objavu