Podijeli objavu

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi blago porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnog dana, pri čemu je najviše porastao energetski sektor nakon skoka cijena nafte, dok je dionica Facebooka ponovno pala.

 Dow Jones ojačao je 116 bodova ili 0,47 posto, na 24.727 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2.716 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 7.364 boda.

Najviše je jučer, oko 0,8 posto, porastao S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 2 posto, na najviše razine u tri tjedna.

Podršku tržištu pružio je i rast financijskog sektora, za 0,2 posto, dok je je dionica Facebooka dodatno pojeftinila.

Pale cijene društvenih mreža

Tako je u posljednja dva dana cijena dionice te društvene mreže potonula oko 9 posto jer su dužnosnici iz SAD-a i Europe pozvali poslovodstvo te tvrtke da objasni kako je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Pad od oko 9 posto u dva dana najveći je dvodnevni gubitak Facebooka od veljače 2016. godine.

Zajedno s Facebookom pale su i cijene drugih društvenih mreža, pa je jučer dionica Twittera pojeftinila više od 10, a Snapa više od 2,5 posto.

Ulagače zabrinjava pitanje hoće li ovaj slučaj utjecati na oglašivačke prihode društvenih mreža, ali i mogućnost strože regulacije.

„Negativno bi bilo ako poslovodstvo Facebooka bude dovedeno pred Kongres i ako se pokrene proces za novu, strožu regulaciju koja bi mogla zaustaviti snažan rast kompanije“, kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, prva koju vodi novi predsjednik američke središnje banke Jerome Powell.

Očekuje se povećanje ključne kamatne stope Feda za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto, što bi bilo prvo povećanje cijene novca u SAD-u u ovoj godini.

Lani je Fed ključne kamate povećao u tri navrata, a ove bi godine to mogao učiniti u tri ili četiri navrata, ovisno o kretanju inflacije u SAD-u.

„Konačno smo u fazi normalizacije monetarne politike, nakon što se godinama pričalo da tržište raste zahvaljujući Fedu koji je držao kamate rekordno nisko. Sada ćemo vidjeti što tržište može – može li čvrsto stajati na obje noge?“, kaže Saluzzi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 posto, na 7.061 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 posto, na 12.307 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.242 boda, prenosi Hina.

Podijeli objavu