Podijeli objavu

Najmanje 10.000 osoba prosvjedovalo je u armenskoj prijestolnici Erevanu protiv bivšeg predsjednika Serža Sargsjana koji je nakon izglasavanja u parlamentu imenovan premijerom s pojačanim ovlastima.

Na trgu u središtu grada na poziv čelnika oporbe i zastupnika Nikola Pachiniana, prosvjednici su upozorili protiv Sargsjanovog zadržavanja na vlasti. Ovlasti armenskog predsjednika su uglavnom protokolarne.

Pachinian je rekao da se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika.

Sargsjanovu kandidaturu, koju je predložila Republikanska stranka na vlasti, podržalo je 77 zastupnika, a 17 ih je bilo protiv.

Prosvjedi potresaju grad peti dan zaredom

Prosvjedi protiv 63-godišnjeg Sargsjana, koji je u ožujku završio svoj drugi i posljednji mandat predsjednika, potresaju Erevan pet dana zaredom, a prosvjednici upozoravaju na pokušaj vječnog zadržavanja na vlasti.

Armenija se odvojila od Sovjetskog Saveza 1991., ali je i dalje ovisna o ruskoj pomoći i investicijama,piše Hina. Mnogi Armenci optužuju vladu za korupciju i loše vođenje gospodarstva koje se muči prevladati naslijeđe centralnog planiranja.

Lokalni mediji javljaju kako su prosvjedi u tijeku i u druga dva velika armenska grada Gjumriju i Vanadzoru. Policija je upozorila prosvjednike da se raziđu ili će na njih biti bačen suzavac.

U ponedjeljak su deseci ozlijeđeni u sukobima s policijom, a oko 80 je uhićeno, rekla je policija.

Podijeli objavu