Podijeli objavu

Na adresu portala NovaSloboda.ba stiglo je pismo stanara naselja Bulevar, u kome oni iznose svoje godinama prisutno nezadovoljstvo odnosom vlasti grada Mostara prema njima i tolerantnom odnosu prema pojedincima, koji mogu nekažnjeno da rade šta i kako hoće.

Pismo stanara prrnosimo u cijelosti.

“Okruženi smo zidovima, saobraćajnicama i “rampom”, jer slična, a možda i gora situacija je u ulici Husnije Repca, koja ima 100 stambenih jeidnica. Zbog dugogodišnjeg ignorisanja prava i potreba građana iz ove ulice, došlo je do niza uzurpacija i zloupotreba oko korištenja raznih površina u ovom naselju: od parking mjesta (desetine parking mjesta je dato ugostiteljima, neka su i uzrpirana), pješačkih površina koje se isključivo mogu koristiti za pješački saobraćaj, a date su ugostiteljskim objektima, zatim uzurpacije zelenih površina koje se isključivo mogu koristiti za pješake, a date su ugostiteljskim objektima, zatim uzurpacije zelenih površina, kolovozne površine, tako je stanarima ovog naselja, uz nepropisno i bahato parkiranje automobila, potpuno onemogućen pješački saobraćaj, odnosno prilaz zgradama u kojima stanuju. Eventualni prilaz hitnih službi ulazima zgrada ne može se ni zamisliti u ovakvim okolnostima. Za sve, prije svega, krivimo Urbanizam Grada Mostara, a zatim i nadležne inspekcijske organe, koji su očigledno shvatili da je njihova jedina uloga da budu servis za ispunjavanje svih hirova i nezakonitih zahtjeva i prohtjeva 6-7 vlasnika ugostiteljskih objekata, koji su u poslovnim prostorima pod najmom, nasuprot 10 puta brojnijim stanarima zgrada, koji su uredno otkupili stanove i vlasnici su svojih objekata i, uz sve to, redovno izvršavaju sve obaveze prema Gradu i drugim javnim firmama i institucijama.

 

Da sve bude još gore, u toku je vrlo problematična i suluda realizacija jednog bahatog ugostitelja. koju je, očigledno, podržao i Urbanizam Grada, da se izvrši uzurpacija jedine preostale zelene površine u naselju Bulevar između “kamene ugrade” i autobuskog stajalita na Bulevaru. Budući vlasnik, navodno, planira zelenu površinu pretvoriti u ugostiteljski objekat (kako genijalno), a ponavaljamo da se radi o vlasniku ugostiteljskog objekta, koji je nebrojeno puta prijavljivan za narušavanej javnog reda i mira u starom dijelu grada, gdje posjeduje sličan objekat, a takvom licu genijalci iz Urbanizma odobravaju zauzimanje nove zelene povšine.

Izgleda da su se bahati i, kako se čini, korumpirani službenici Urbanizma Grada Mostara (postoje brojne i ozbiljne indicije o tome) oglušili na sva naša upozorenja da nam omoguće normlan život, te ćemo i mi morati preduzimati i drastičnije mjere, kao i stanari ovog naselja.

Pitamo se da li je neko upoznat:

– na osnovu kojih kriterija se dodjeljuju te površine

– ako ih ima, da li su transparentni ti kriteriji

– zašto se privremeni objekti u jednom dijelu grada uklanjaju i formiraju zelene površine, a na Bulevaru je sasvim suprotan slučaj (postoji li neki politički ili etno-nacionalni razlog za to)

– zašto je Gradu bitniji jedan ugostitelj, koji će zaposliti zvanično jednog ili vjerovatno niti jednog radnika nasuprot sto porodica nastanjenih na Bulevaru

– da li postojeći objekti na Buklevaru plaćaju kompletno zemljište koje zauzimaju (naravno da ne plaćaju)

– ako ne plaćaju, ko i i zašto to omogućava

– zašto novi ugostiteljski objekat, kada u krugu od 50 metara postioji 7-8 takvih, sa kojima, takođe, postoje brojni problemi

– ko to treba da rješava ove probleme

Pozivamo javnost i medije da se hitno uključite i istražite ovaj problem, jer se u ovom slučaju na radi o jednom objektu, već se radi o sistematskom ugrožavanju prava stanara, o dubokoj korupciji, o trgovijni političkim uticajem, u kome se očigledno od Mostara, pod pokroviteljstvom gradskih vlasti, pravi leglo kriminala”, stoji na kraju pisma stanara Bulevara.

Podijeli objavu