Podijeli objavu
Razmišljamo i razgovaramo o tome, sačekat ćemo raspisivanje izbora i sačekat ćemo da vidimo, kao ozbiljni ljudi, hoće li se dogoditi izmjene izbornog zakona ili ne, jer u ovom trenutku ne znamo izborno zakonodavstvo po kojem se natječemo, ali i o svim opcijama razgovaramo i to je vrlo realno, kazao je za Vijesti.ba predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

– Kako ocjenjujete zadnje sastanke lidera političkih stranaka, sve je manje vremena da dođe do izmjena izbornog zakona?

CVITANOVIĆ: Sve je manje vremena. Volja uopće ne postoji. Šest prinicpa koje su došli od četiri političke stranke sa sjedništem u Sarajevu su apsolutno neprihvatljivi. Smatram da dodatno usložnjavaju i ovako složenu situaciju. Očekujem da će međunarodna zajednica intezivirati medijaciju među onima koji su odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo i da će ipak pod pritiskom međunarodne zajednice se doći do rješenja koje će poštivati presudu Ustavnog suda BiH i da ćemo se svi moći nesmetano spremati za izbore koji će biti održani u listopadu ove godine.

– Na koji način će Vaša stranka nastupiti, u okviru HNS-a ili u nekom drugom političkom bloku, da li je usvojena konačna odlulka?

CVITANOVIĆ: Nitko neće nastupiti u okviru HNS-a, barem ja tako mislim, i nije dobro da se zloupotrebljava HNS da bi se eventualno dobili neki politički poeni. HDZ 1990 će početkom svibnja na središnjem odboru donijeti svoje oduke. Budući da bi bilo neozbiljno donijeti odluku, a još ne znamo niti izborno zakonodavstvo po kojem ćemo se natjecati, ali mogu reći načelno da će HDZ 1990 sa svojim partnerima suprostaviti se lošoj politici kod Hrvata u Bosni i Hercegovini i svim ostalim lošim politikama u BiH.

– Da li će HDZ imati kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda?

CVITANOVIĆ: Razmišljamo i razgovaramo o tome, ali ponavljam sačekat ćemo raspisivanje izbora i sačekat ćemo da vidimo, kao ozbiljni ljudi, hoće li se dogoditi izmjene izbornog zakona ili ne, jer u ovom trenutku ne znamo izborno zakonodavstvo po kojem se natječemo, ali i o svim opcijama razgovaramo i to je vrlo realno.

– Kakva je Vaša poruka sa godišnjice obilježavanja stradanja Hrvata u Trusini?

CVITANOVIĆ: Nažalost, ovo je tužna 25.obljetnica stradanja Hrvata u Trusini. Potrebna je osuda svakog zločina. Nažalost nisu identificirani oni koji su odgovorni za zločine da bi žrtve mogle u miru počivati, da bi obitelji žrtava stekle bilo kakvu pravdu jer jako je teško izgubiti najmilije i očekivati neku pravdu. Kao što biskup Sudar danas reče, poruka mira, poruka poštivanja svake žrtve u Bosni i Hercegovini, poruka okretanja budućnosti a nezaboravljanja onoga što je se dogodilo. Ove žrtve će ostati u vječnoj uspomeni svakome onome kome je stalo do ove države.

(Vijesti.ba)

Podijeli objavu