Podijeli objavu

Kuba bez obitelji Castro bio je nikad dosanjani san i “sveti gral” kubanskih imigranata. Sutra će visoki dužnosnici izabrati novog predsjednika, a sve prolazi bez pompe, prosvjeda ili parade.

Naime, nakon što se pokojni Fidel Castro povukao iz politike, vlast je privremeno 2008., a zatim i trajno prepustio bratu Raulu. Fidel je, zbog svoje burne povijesti u međunarodnim odnosima, uvijek bio glasan, piše 24 sata. Brat Raul bio je umjereniji, nije bio nagao te su ga opisivali kao tipa koji je više za knjige. Njega bi trebao naslijediti sadašnji potpredsjednik Miguel Díaz-Canel. Član je Komunističke partije te će nastaviti provoditi jednaku politiku.

– Sustav političke gerijatrije predaje nešto mlađemu. Zasad nema naznaka da se očekuju promjene te za njih još nema ni unutarnjih ni vanjskih poticaja. Moguće su u budućnosti, a razlog će vjerojatno biti nepredvidiv – rekao je vanjskopolitički analitičar Zoran Kusovac.

Smatra da Amerikancima odgovara ovakva Kuba od koje joj ne prijeti nikakva opasnost. Ondje nema Rusa, a Kuba više ne sudjeluje u revolucijama diljem svijeta.

– Trump radi na Bliskom istoku i u Sjevernoj Koreji te mu se ne da otvarati ‘meki trbuh’ Amerike – kaže Kusovac.

Podijeli objavu