Podijeli objavu

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da su neopravdane kritike kako u vladi vodi prorusku politiku, a zanemaruje odnose s SAD-om, te da ne vidi problem u izjavi ruskog veleposlanika Dokua Zavgajeva koji je pohvalio predizborni program Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kojoj je Erjavec na čelu.

Odbacujući mišljenja da je izjava ruskog diplomata došla u neprilično vrijeme pred parlamentarne izbore u Sloveniji, a možda  i u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima prema kojoj diplomati ne smiju govoriti o unutarnjopolitičkim pitanjima u zemlji koja ih ugošćuje, Erjavec je rekao da  nema ništa sporno u tome što je Zavgajev pohvalio dobar rad i program njegove stranke te da bi bio zadovoljan kad bi slična pohvalna mišljenja čuo i od drugih diplomata.

Demantirao da je zagovornik proruske politike 

U izjavi za Slovensku televiziju Erjavec je također demantirao mišljenja kako je u slovenskoj vladi zagovornik “proruske politike” i da njegova prisutnost s Zavgajevim prošlog petka prilikom potpisivanja petogodišnjeg ugovora o isporukama ruskog plina Sloveniji između Gazproma i slovenskog Geoplina nije bila potrebna, prenosi Hina.

Slovenija ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom koja je njezin najvažniji gospodarski partner izvan Europske unije, a potpisivanje ugovora o plinu za Sloveniju je izuzetno važno, kazao je Erjavec.

”Sjetimo se samo situacije od prije nekoliko godina zbog krize oko ukrajinskog plinovoda, Nijemci su tada ostali bez ruskog plina i smrzavali su se dok je u Sloveniji plina bilo dovoljno”, kazao je Erjavec.

Dodao je da nisu opravdane kritike da zanemaruje odnose s SAD-om na račun Rusije, rekavši da svake godine odlazi u Moskvu budući da vodi mješovito izaslanstvo za gospodarsku suradnju, ali da je isto tako svake godine ujesen u SAD-u, kad u New Yorku prisustvuje otvaranju zasjedanja Opće skupštine svjetske organizacije.

Istaknuvši važnost izbalansirane politike prema drugim zemljama i velesilama, Erjavec je kazao da si Slovenija “kao mala zemlja ne može priuštiti da ima neprijatelje” i da treba razvijati prijateljske i uravnotežene odnose sa svima.

Podijeli objavu