Podijeli objavu

Kladioničarski lobi iz Hrvatske navodno se duboko upleo u postupak donošenja izbornog zakona u susjednoj Bosni i Hercegovini.
O tome naveliko posljednjih dana pišu sarajevski mediji, iznoseći tvrdnje da cijela operacija ide preko Washingtona i utjecajnih krugova u Senatu. Kako bi se doprlo do njih, prema istim izvorima, angažirana je do sada nepoznata nevladina organizacija “Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative” (BHDI), a koja je potom unajmila usluge lobističke tvrke “Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP” sa sjedištem u glavnom gradu SAD-a.

Bosanski mediji bruje o novoj aferi: hrvatske kladionice vraćaju dug Čoviću plaćanjem lobista u SAD-u, a jedan od glavnih igrača je poznati poduzetnik iz Podstrane? 1

U tom cilju je BHDI do sada izradio i dva izvještaja s konkretnim prijedlozima o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH. Sarajevske novine i portali navode da je u njima konstatirano da je “u suštini etnička podjela BiH kroz izmjene izbornog zakonodavstva najbolje rješenje za državu”. Pri tome novinari dolaze do zaključka kako to potpuno korespondira sa stajalištima Hrvatskog narodnog sabora, platforme koja okuplja sve stranke s hrvatskim predznakom, a u kojemu glavnu riječ ima HDZ BiH i njezin predsjednik Dragan Čović.

Bosanski mediji bruje o novoj aferi: hrvatske kladionice vraćaju dug Čoviću plaćanjem lobista u SAD-u, a jedan od glavnih igrača je poznati poduzetnik iz Podstrane? 2

Suština je cijele priče, kako je vide u Sarajevu, da vlasnici kladionica sada vraćaju uslugu Čoviću i HDZ-u za onemogućavanje izmjene tamošnjeg Zakona o igrama na sreću, odnosno uvođenje dodatnih poreza. Dobici do 100 konvertibilnih maraka (50 eura) u hrvatskom se susjedstvu ne oporezuje, a prijedlog koji nije prošao bila je stopa od 10 posto.
Objavljeni su i podaci o dvjema uplatama na račun BHDI-ja, teškim 540.514, odnosno 17.240 eura. Išle su, navodi se, s računa hrvatske IT-tvrtke “Nirvana d.o.o.” i “Fors Fortis d.o.o.”, obje u vlasništvu Jerka Šarićaiz Podstrane. Njega hrvatska javnost najviše zna po suvlasništvu u jednoj od najvećih domaćih kladionica, “Hattrick-PSK”. Isti biznis navodno je odavno duboko proširio i na teritoriju BiH, gdje je kladioničarstvo godinama vrlo unosan posao.
Prema službeno objavljenim podacima, sve kladionice u BiH u 2016. godini imale su prihod veći od milijardu i 700 milijuna konvertibilnih maraka.
Sam “Hattrick-PSK”, sa sjedištem u Dugopolju, iste godine je udvostručio prihode u RH na 401,6 milijuna kuna, što je bio skok od 82,1 posto. Tvrtka je u 2016. iskazala neto dobit od 50,07 milijuna kuna (12,5 posto prihoda), u usporedbi sa dobiti od 692.500 kuna iskazanom u 2015. Isto tako, i broj zaposlenih je drastično uvećan. “Hattrick-PSK” u vlasništvu je “Hattrick Sports Groupa Ltd.” iz Irske, a tvrtkom upravlja Jerko Šarić, koji je i direktor.
BH-mediji danima su bezuspješno pokušavali doći do samog Šarića. Nama je to telefonski uspjelo u srijedu.
– Vidio sam što pišu mediji u Sarajevu. Navodi se ime tvrtke “Nirvana” koja nema veze s vezom. Ja se bavim kockom, klađenjem, i mene politika ne zanima – kazao nam je Šarić.
Pokušali smo od Šarića dobiti još neke odgovore, ali…
– Ne bih više od toga. Novinar ste, pa pitajte političare!
Koje konkretno od njih, je li one u Sarajevu ili Mostaru, nije htio precizirati.
– Bez komentara. Ja se ispričavam, na sastanku sam i morat ću završiti – kazao nam je Šarić prije negoli je završio razgovor.

 

Podijeli objavu