Podijeli objavu

Skupština grada Novog Pazara danas je, na svečanoj sjednici povodom 557. rođendan grada, donijela odluku da predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ponese titulu počasnog građanina tog grada.

Kako je navedeno u obrazloženju te odluke Erdoganu je status počasnog građanina dodijeljen zbog posebne afirmacije i doprinosa razvoju Novog Pazara.

Za odluku da se Erdoganu dodjeli “Povelja zaslužni građanin Novog Pazara”, glasali su svi prisutni odbornici.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju na svečanoj sjednici rekao da je aktualni predsjednik Republike Turske učinio mnogo za Novi Pazar.

“Brojni projekti, ulaganja u infrastrukturu, privredu i napori u očuvanje kulturno-povijesnog naslijeđa našeg kraja samo su neki od razloga za ovaj simboličan gest“, istaknuo je Biševac.

Recep Tayyip Erdogan je prvi visoki dužnosnik Republike Turske koji je dvaput, tijekom posjete Republici Srbiji, boravio u Novom Pazaru i Sandžaku. On je u svojstvu premijera u Novom Pazaru prvi put boravio u srpnju 2010. godine, a kao predsjednik Turske, zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, taj grad je posjetio 11. listopadu 2017. godine.

Na prijedlog Odbora za obilježavanje 20. travnja Dana grada zbog izuzetne podrške Novom Pazaru dobitnik povelje je i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad. Za poseban doprinos obrazovanju mladih Plaketa grada dodijeljena je sveučilišnom profesoru i čovjeku koji je život posvetio obrazovanju mladih generacija prof.dr. Saitu Kačaporu i Rodoljubu Nićiforoviću, osnivaču istoimene fondacije koje do sada stipendirala više od 6.000 učenika, studenata i mladih talenata sa područja Novog Pazara.

Nizom završnih manifestacija Novi Pazar danas obilježava 20. travanj, Dan grada i 557. godišnjicu postojanja.

Prvi pisani dokument koji spominje samo ime Novi Pazar je odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461.godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar, prenosi Anadolu Agency.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar je imao 109.327 stanovnika, a sada, prema neslužbenim podacima, broji više od 120.000 stanovnika.

Podijeli objavu