Podijeli objavu

Austrijska desničarska koalicijska vlada, koja se snažno protivi turskom pridruženju Europskoj uniji, zabranit će turskim političarima da provode predizbornu kampanju na njezinoj teritoriji uoči lipanjskih izbora u Turskoj, priopćio je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore  ovaj tjedan, pomjerajući glasanje za više od godinu dana kako bi Turska mogla prijeći na novi sistem izvršnog predsjedništva s velikim ovlastima tijesno usvojen na referendumu u prošloj godini.

Uoči tog referenduma, turski ministri pokušavali su pridobiti podršku u zemljama s velikim turskim zajednicama kao što su Nizozemska i Njemačka. Te zemlje uvele su zabrane mitinga turskim političarima pozivajući se na sigurnosne brige razbješnjujući Ankaru, a Erdogan i neki od njegovih saveznika usporedili su njemačku vladu s nacističkim režimom.

“Erdoganovo tursko čelništvo već godinama pokušava iskoristiti europske zajednice ljudi turskog porijekla. Skupovi u turskoj predizbornoj kampanji u Austriji su nepoželjeni i mi ih nećemo dopustiti”, izjavio je Kurz za radio stanicu ORF.

Austrijsko protivljenje takvim skupovima, ipak, nije novost.

Raniji kancelar iz reda Socijaldemokrata izjavio je prošle godine da će zabraniti svaki predizborni skup turskih ministara. Tada je usvojen zakon koji daje vladi šire ovlasti u zabrani političkih skupova stranih državljana.

Nekoliko stotina tisuća austrijskih građana su Turci ili su turskog porijekla.

Konzervativci aktualnog kancelara u koaliciji su s antiislamskom Slobodarskom strankom, čineći Austriju jedinom zapadnoeuropskom zemljom koja u vladi ima stranku ekstremne desnice. Obje stranke smatraju da bi Europska unija trebala prekinuti pristupne pregovore s Turskom.

Upitan hoće li  Austrija spriječiti predizborne skupove svih turskih političkih stranaka, Kurz je izjavio da hoće, prenosi Reuters.

Podijeli objavu