Podijeli objavu

Tijekom današnjih masovnih demonstracija Veliki marš za povratak na granici Pojasa Gaze i Izraela poginula su dva, a ranjeno 40 Palestinaca.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Esref al-Kudra izjavio je da su tijekom masovnih demonstracija, koje se održavaju četvrti petak zaredom, poginuli 24-godišnji Ahmed Resad Usamine i 25-godišnji Ahmed Nebil Ebu Akl.

Potvrdio je i da je ranjeno 40 osoba.

Tisuće Palestinaca na granici Gaze već četiri petka zaredom mirno prosvjeduju i obilježavaju Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. ožujka 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na tisuće hektara zemljišta.

Današnji Marš nosi i naziv Petak šehida i zarobljenika, a lokacija je i danas granica Gaze.

Tijekom prosvjeda do sada je poginulo 37 Palestinaca, a ranjeno više od 3.500. Planirano je da prosvjedi budu nastavljeni do sredine svibnja.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje neovisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Podijeli objavu