Podijeli objavu

Grupa inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu je u sirijskom gradu Dumi uspjela prikupiti uzorke koji će omogućiti da se utvrdi je li ondje 7. travnja u napadu korišteno kemijsko oružje, stoji u priopćenju agencije.

“OPCW će analizirati situaciju i razmotriti daljnje korake koji uključuju i mogući još jedan posjet Dumi”, kaže se u priopćenju. Dodaje se da OPCW neće obavljati procjenu uzoraka već će oni biti prebačeni u Nizozemsku i dalje u predviđene laboratorije te organizacije u kojima će se obaviti njihova analiza.

Na temelju rezultata analize uzoraka i na temelju ostalih informacija i predmeta što su ih u Dumi prikupili članovi tima misija će sastaviti izvješće i podnijeti ga državama članicama organizacije, stoji u priopćenju OPCW-a.

Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu. “To je prvi posjet mjestu navodnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja”, kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U kemijskom napadu u Dumi 7. travnja smrtno je stradalo najmanje 40 osoba. Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama, prenosi Hina.

Nakon tog su Washington, Pariz i London napali postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti. Zapad je više puta optužio Rusiju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Dumu i uništava tragove kemijskog oružja, što Rusija odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Dumu.

Podijeli objavu