Podijeli objavu

U najnovijem izvješću američkog State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, objavljen na stranici State Departmenta, između ostalog se spominje i negiranje srebreničkog genocida, zabrana prava na izučavanje bosanskog jezika povratnicima Bošnjacima u bh. entitet Republika Srpska, ali i uskraćivanje prava na izučavanje srpskog jezika u FBiH, naročito u Hercegbosanskoj županiji, gdje živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

”Tijekom godine predsjednik RS-a i viši dužnosnici njegove političke stranke, kao i drugi dužnosnici i lideri u RS-u više puta su negirali da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995. godine, unatoč višestrukim presudama lokalnog i međunarodnog suda”, navodi se u izvješću State Departmenta, prenosi novinska agencija Patria.

Izvješće tretira i problem ”dvije škole pod jednim krovom”, napominjući da politička stranke kontroliraju školsku administraciju preko 13 različitih ministarstava obrazovanja u zemlji, te često provode obrazovne politike zasnovane na etničkoj isključenosti.

”Kada učenici, roditelji i nastavnici odluče da se odupru segregaciji, često nailaze na političku ravnodušnost, a ponekad i zastrašivanje”, navodi se.

U izvješću o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini se spominje i to da političari medijske kritike tretiraju kao govor mrženje, navodeći primjer televizije N1 i BNTV-a, kada im iz Ureda predsjednika RS-a nisu željeli odobriti akreditacije za ulazak na press konferenciju.

Podijeli objavu