Podijeli objavu

Istraživanje koje je objavljeno u BMJ Openu pokazalo je kako su ljudi koji sporije jedu imali 42 posto manje šanse da budu gojazni, dok su osobe koje jedu normalnom brzinom imale 29 % manje šanse da budu gojazne.

Istraživanje je obavljeno u Japanu, a ispitanici su trebali odgovoriti i na pitanja koja se tiču njihovih svakodnevnih navika u ishrani, piše Index.hr.

U usporedbi s ispitanicima koji su brzo konzumirali hranu, oni koji su sporo jeli imali su uži struk za 0.21 do 0.41 cm.   ”Promjene u načinu unošenja hrane značajno mogu uticati na BMI (indeks tjelesne težine)”, upozoravaju autori studije. ”Sporije žvakanje može biti efikasan način da preventivno utječete na debljanje i smanjite ostale zdravstvene rizike koje donosi gojaznost”, dodaje se.

I Američki časopis za nutricionizam je napravio sličnu studiju u kojoj su došli do zapanjujućih rezultata. Naime, ispitanici koji su sporije jeli polako su gubili kilograme. Istraživači tvrde da dodatno žvakanje usporava tempo jedenja, odnosno takav način hranjenja stvara osjećaj sitosti te pomaže u pametnijoj konzumaciji.

Osobe koje brzo jedu glad osjećaju i nakon obroka pa zbog toga unose veće količine hrane u organizam. Ipak, unatoč svemu istraživanja nisu potvrdila da će osoba koja sporije jede biti vitka, ali ipak pokazuju kako pravilnim unosom hrane održava svoju težinu.

Podijeli objavu