Podijeli objavu

U Sremskoj Mitrovici danas je potpisan ugovor Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji o donaciji kojom se Novinsko-izdavačkoj kući „Hrvatska riječ“ omogućuje kupnja terena u Subotici i objedinjavanje zajedničkog prostora na kojemu će biti uz HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ugovor su potpisali državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik HNV Slaven Bačić prigodom redovitog godišnjeg susreta predstavnika hrvatskih udruga u Vojvodini.

Milas je, u pratnji veleposlanika RH u Srbiji Goradana Bakote i generalnog konzula Velimira Pleše, sudjelovao u radu skupa i poručio sunarodnjacima u Srbiji da će Vlada RH nastaviti skrbiti o interesima i potrebama hrvatske zajednice, naglasivši da to „jeste i ostaje jedan od prioriteta“ u bilateralnim srpsko-hrvatskim odnosima.

I današnji skup protekao je u sjeni incidenta Vojsilava Šešelja u Skupštini Srbije koji je uzrokovao prekid posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva Skupštini Srbije.

„Očekujemo da Srbija jasno i nedvosmisleno osudi incident i prijetnje i da se od toga ogradi… Hrvatima u Srbiji mogu poručiti da će Republika Hrvatska i Vlada RH raditi u interesu Hrvata i hrvatske zajednice“, rekao je Milas.

On je istaknuo da se o takvim incidentima „ne smije šutjeti i dopustiti da prođu bez reakcije“

„Hrvatska, i kao članica NATO i EU, mora brinuti o svim njezinim građanima, pa tako i o Hrvatima u Srbiji i činit ćemo sve da poboljšamo njihov položaj“, rekao je Milas.

On je naglasio kako „unatoč svim negativnostima ima i pozitivnih stvari kojima se možemo radovati i koje daju motiv i nadu da će biti bolje“.

Spomenuo je, među ostalim, da su pregovori Srbije i Hrvatske „na dobrom putu“ da se predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji ubuduće osigura zastupljenost Hrvata u političkim tijelima, javnim ustanovama i državnim institucijama.

„Važno pitanje je osiguranje izravne zastupljenosti hrvatske manjine u političkim tijelima i javnim ustanovama. U stalnom smo kontaktu i mislim da ćemo uspjeti stvoriti preduvjete za rješavanje tog problema“, ocijenio je Milas.

On je ukazao i na aktivnosti kojima će biti osigurane posebne kvote za upis predstavnika hrvatske manjine izvan Hrvatske na Sveučilište u Zagrebu.

„Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je posebnu odluku o kvoti s 217 mesta za Hrvate izvan RH“, rekao je Milas i pozvao čelnike hrvatske zajednice u Srbiji da „obavijeste mlade o toj prigodi koja omogućava da se značajno poveća i broj studenata iz Srbije“ na zagrebačkom sveučilištu.

Obećavajući dalju potporu RS aktivnostima hrvatske zajednice na očuvanju identiteta, njegovanju hrvatske kulture i tradicije, Milas je istraknuo da je cilj „snažiti zajednicu u ostvarivanju manjinskih prava, nacionalne, kulturne i etničke samosvjesti“.

Za te je namjene u proračunu osigurano 1,1 milijun kuna, uz skromno povećanje od 10 posto u odnosu na 2016.

„S ponosom ističem suradnju koja je ishodila da Vlada donese rješenje o kupnji zemlje u Preradovićevoj ulici u Subotici, gdje će biti smještena ‘Hrvatska riječ’ koja sada radi u lošim uvjetima, a jedna je od institucija po kojoj poznajemo Hrvate u Vojvodini i Srbiji“, rekao je Milas.

U suradnji s vlastima Srbije u tijeku je i bliži se kraju realizacija projekta kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu koja bi trebala postati stjecištem udruga kulture hrvatske zajednice u Vojvodini.

„Sve ovo svjedoči o podupiranju hrvatskih institucija i razvoju baštine Hrvata izvan RH, ali glavni i jedini čimbenik u očuvanju hrvatske kulture ste upravo vi – predstavnici hrvatskih udruga koji nosite sve to na svojim leđima“, rekao je Milas i poručio da će Hrvati u Srbiji u tome „imati trajnog i pouzdanog parnera u Vladi RH“.

Veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota istaknuo je da „Srijem ima posebnu težinu u ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima“ i sugerirao sunarodnjacima da je „ključni trenutak u statusu hrvatske manjine međusobni dijalog i suradnja kao najvažniji faktor u funkcioniranju i razvoju hrvatske zajednice u Srbiji“.

„Temeljem međudržavnog sporazuma RH i Srbije i vi ćete biti oni koji će utjecati na taj unutarnji konsenzus kako bi, bez obzira na pojedine razlike, došli do važnih zajedničkih odluka“, sugerirao je Bakota.

On se pridružio poruci državnog tajnika Milasa da službeni Zagreb od Beograda očekuje „jasnu i nedvojbenu osudu“ incidenata koji su pratili posjet hrvatskog parlamentarnog izaslanstva Skupštini Srbije, ocijenivši incidente kao „aposlutno neprihvatljive“.

Bakota je ponovio poziv Hrvatima u Srbiji da „pokažu visoku razinu zajedništva, komunikacije i homogeniziranosti, te usuglašavanju zajedničkih stajališta“.„Na vama je da srpskoj strani jasno kažete što želite za sebe“, rekao je Bakota.

Zastupnik u skupštini Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je da“ pomoć ne mora uvijek biti financijska“ i istaknuo da hrvatske udruge iz područja kulture godišnje priređuju oko 400 manifestacija i objave 30-ak publikacija.

„To ne znači da nema izazova – mali je broj ljudi koji su profesionalno angažirani, a ne mogu se razvoj i njegovanje kulture temeljiti samo na entuzijazmu“, naglasio je Žigmanov.

On je istaknuo kako hrvatska zajednica očekuje da i „država u kojoj plaćaju poreze bude izdašnija i ima pozitivan i proaktivan stav“ da prihvaća inicijative hrvatske manjine.

Među primjedbama koje su se čule na današnjem skupu u Sremskoj Mitrovici su i da ne postoji ravnopravna raspodjela među postojećim udrugama koje njeguju hrvatsku kulturu i tradiciju, te da raspodjelu treba prilagoditi njihovu značaju i projektima.

„Ako nas Hrvatska podupire onda i vlasti u Srbiji drukčije na nas gledaju i drukčije nas poštuju“, rekli su sudionici skupa.

Čuo se i apel da kuća Bana Jelaćića u Petrovaradinu bude „kulturni centar svih udruga hrvatske zajednice“.

Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i diplomatski predstavnici RH u Beogradu potom su posjetili Hrtkovce, prenosi Hina.

Državni tajnik Milas i veleposlanik Bakota ohrabrili su lokalnu zajednicu da ustraje u vremenima izazova i tenzija koje bude sjećanja na teški period ’90-ih godina, na prijetnje i progone kad je je uzročen egzodus hrvatskog življa iz ovog i ostalih srijemskih sela.

Podijeli objavu