Podijeli objavu

Znanstvenici su analizirali skupinu meteora, te su u njima otkrili dijamante za koje smatraju da potječu s izgubljenog planeta koji je postojao u ranom stadiju Sunčevog sustava.

Blago u meteoritima

Znanstvenici iz učilišta EPFL u Švicarskoj analizirali su sada ove meteorite, poznate pod zajedničkim imenom Almahata Sitta, i otkrili u njima dijamante. Zanimljivo, znanstvenici vjeruju kako ovi dijamanti dolaze s izgubljenog planeta, koji je nekoć bio u sastavu ranog sunčevog sustava.

NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Dijamanti pronađeni u afričkoj pustinji pripadaju jednom davno izgubljenom planetu 1
Astronom Peter Jenniskens s meteoritima Amahata Sitta 2008. godineFoto: nasa

Ovo otkriće pružilo je dokaze o postojanju velikih ‘protoplaneta’ koji su temelj nastanka kasnijih stjenovitih planeta, kakav je i Zemlja. Ranija proučavanja sugeriraju da je rani Sunčev sustav svojedobno imao desetke ovih protoplaneta s dimenzijama između Mjeseca i Marsa.

Smatra se da su meteoriti pod nazivom ureiliti potencijalni ostaci tih protoplaneta, no dosada niti jedan istraženi ureilit nije pružio niti jedan konkretan dokaz da u stvari potječu od protoplaneta.

U novoj studiji znanstvenici su analizirali sitne kristale koji su se nalazili unutar dijamanata u meteoritu. analiza je pokazala da su ovi dijamanti formirani pod pritiskom od preko 20 gigapaskala. Ovi visoki pritisci ukazuju da su se dijamanti formirali u protoplanetu veličine između Merkura i Marsa tijekom prvih deset milijuna godina ranog sunčevog sustava.

Znanstvenici se sada nadaju analizirati i druge meteorite, kako bi vidjeli da li se i u njima nalaze dijamanti s izgubljenih planeta.

Podijeli objavu