Podijeli objavu

Vrsta mrava iz jugoistočne Azije koja živi na drveću ima eksplozivnu obrambenu taktiku – svoje neprijatelje uništavaju tako da raznesu sami sebe te tako prekriju uljeze otrovnom sluzi.

Kemijsko oružje

Eksplodirajući se mravi najčešće svi svrstavaju u vrstu pod imenom Colobopsis cylindrical, no znanstvenici su nedavno otkrili kako postoji najmanje 15 vrsta ovih požrtvovnih insekata, uključujući potpuno novu vrstu otkrivenu u Borneu.

Brojne životinje u stanju su voditi kemijski rat, tako da u vlastitoj utrobi stvaraju otrovne smjese pomoću kojih savladaju lovinu ili preplaše lovca. Otrovne životinje, među kojima su zmije, pauci, insekti, ribe, glavonošci, vodozemci, gmazovi, pa čak i neki sisavci, dostavljaju svoje otrove ubodima i ugrizima., No neki, poput tvorova i nekih buba, šire svoj otrov poput spreja.

No, doslovno kidati vlastito tijelo u svrhu obrane, ipak je nešto manje uobičajen način, i poznat je samo kod nekih mrava i termita, kažu stručnjaci.

Tik-tak, bum!

Nova vrsta mrava, Colobopsis explodens, prije se nazivala ‘žuta smjesa’, po svjetložutoj ljigavoj tvari koju su proizvodili eksplodirajući mravi radnici. Njihove kolonije sadrže na tisuće mrava, koji nastanjuju lisnate krošnje drveća koja narastu i do 60 metara visine, i pokrivaju površinu od najmanje 2.500 četvornih metara. Znanstvenici su odlučili učiniti C. explodens vrstom modelom, tj. onom koju će promatrati kako bi donosili zaključke o većoj grupi, u ovome slučaju, eksplodirajućih mrava. Primjetili su kako su C. explodens mravi “posebno skloni samožrtvovanju” u prisutnsti prijetnje, pod koju su svrstali i sae znanstvenike.

Kako bi se raznijeli, crvenkasto-smeđi manji radnici, sve sterilne ženke – stišću dio svog abdomena. Toliko ga stisnu da prsne, špricajući okolo žuti sekret koji se stvara u žlijezdama smještenim u čeljustima mrava i koji ima “karakterističan miris sličan nekim začinima”, navodi se u studiji.

A samoubilačke eksplozije nisu jedina čudna prilagodba C. explodensa. Veliki radnici, veći mravi vojnici koji su isto sterilne ženke, imaju povećane glave s uzdignutim dijelom poput štita, kružnog oblika i ravnog na vrhu. Ovakve glave čudnog oblika stvaraju savršeni čep koji mravi koriste kako bi privremeni blokirali otvore u svoja gnijezda, napisali su znanstvenici.

 

Podijeli objavu