Podijeli objavu

Dok je njezin suprug optužen za brojna zvjerstva koja su rezultirala stradavanjem civila i dok joj zemlja tone sve dublje u kaos, Asma al-Asad, pravi se kao da je sve super.

U to vrijeme već je bila u vezi s mladim Basharom koji tada nije imao nikakvih političkih aspiracija. Kormilo zemlje trebao je naslijediti njegov stariji brat, a on je u Londonu studirao medicinu i specijaliziralo oftalmologiju. Par se, navodno, upoznao dok su oboje bili na odmoru u Siriji.

Svega mjesec dana prije njihovog tajnog vjenčanja 2000. godine, Asma je dala otkaz bez ikakvog objašnjenja, tada je imala 25 godina, a navodno je odbila šansu da stekne MBA na Harvardu kako bi se udala za deset godina starijeg Bashara kojem je rodila i troje djece – kćer Zein i dva sina, Hafeza i Karima.

Asma je isprva bila obožavana u Siriji jer je u tu zemlju donijela dašak glamura sa svojim dizajnerskim torbicama i Chanel odijelima. Zaposlila je i PR stručnjake čiji je zadatak bio prikazati je kao ‘Pustinjsku ružu’ kojoj je stalo do naroda. Ta se kampanja pokazala uspješnom jer je Asma al-Assad uskoro imala 100.000 Instagram pratitelja.

Licemjerno, komentirali su mnogi njene divne fotografije koje su nastajale dok je paralelno Asadov režim izravno uzrokovao na desetke tisuća smrti diljem zemlje, no Asma je i dalje šutjela.

U više navrata optuživalo ju se da je znala za sva suprugova nedjela, uključujući i kemijske napade na civile, te da je unatoč tome, šutke sjedila na tronu Sirije i sve promatrala. Na udaru je bila i zbog svog luksuznog načina života.

Naime, Wikileaks je objavio dokumente koji dokazuju što je prva dama radila dok je narod ginuo. Ukratko, Asma al-Asad je trošila. Potrošila je 250.000 funti na 130 komada namještaja, prenosi Danas.hr. Kupila je i štikle vrijedne 5000 funti čija je peta optočena kristalima. Sve što je naručivala isporučivalo se u Dubai te je tako Asma al-Asad zaobilazila sve sankcije koje su bile nametnute Siriji zbog nedjela njenog supruga.

Otada više nitko nema nikakvog suosjećanja prema Asmi koja je zaradila i nadimak ‘prva dama zla’.

Rezidencija bračnog par Asad je u palači koju je dizajnirao japanski arhitekt Kenzo Tange i čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu dolara. Unatoč njezinoj veličini i luksuzu, u ovoj rezidenciji danas obitelj Asad provodi vrlo malo vremena budući da je zbog svoje lokacije na vrhu brda u Damasku savršena meta za napade raketama.

Iako je situaciji u Siriji dodatno eskalirala te iako sukobi i dalje bijesne, Assadovi se nastavljaju promovirati na društvenim mrežama.

 

نتقدم بجزيل الشكر للسيد الرئيس والسيدة الاولى لزيارتهم المفاجئة يوم عيد الفصح للاطمئنان على كريستين . سيدي الرئيس محبتك ومحبة السيدة الاولى وتواضعكم ومساندتكم لكريستين من لحظة اصابتها مدتنا بالقوة والصبر ، حماكم الله ياسيادة الرئيس وادامكم ذخرا لهذا الوطن ومبروك النصر لسوريا والرحمة للشهداء والشفاء العاجل للجرحى ، وكل عام وانتم وجيشنا وبلدنا الغالي سوريا بالف خير ❤️??❤️ عائلة كريستين حوراني #Syria

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on

Podijeli objavu