Podijeli objavu

Sastanak predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, jedan u nizu održanih dosad istim povodom, okončan je popodne u Sarajevu bez rezultata, a naredni, na nivou stranačkih lidera, najavljen za 3. svibanj.

Posrednici u današnjim pregovorima, ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack u čijoj rezidenciji je sastanak održan bez prisustva javnosti, kao i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, smatraju bitnim što će uslijediti nastavak iako dogovora nije bilo.

Provodiva rješenja postoje, rekla je Cormack i naznačila da ih međunarodna zajednica ne želi nametati. Po njezinim riječima, budući da je BiH uradila već mnogo posla na putu ka europskim integracijama, vrijeme je da njezini lideri dođu do rješenja i preuzmu odgovornost za tako važno pitanje za državu kao što je izmjena  izbornog zakonodavstva. Ambasadorica je pozvala bh. lidere da postignu dogovor, a za BiH je najvažnije, dodala je, da predstojeći izbori budu održani, prenosi Fena.

Wigemark smatra da “ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika” u ovoj stvari, da je bitno nastaviti proces što prije i da se “možemo nadati najboljem”.

Podijeli objavu