Podijeli objavu

Lokalni izbori u Mostaru neće se održati u jesen ove godine zajedno s općim izborima u Bosni i Hercegovini jer su istekli rokovi za dogovor koji nije postignut na sastanku u četvrtak budući da su većinske bošnjačke stranke inzistirale na dodatnoj promjeni Statuta i dodatnoj nacionalnoj zaštiti što je hrvatskim strankama neprihvatljivo.

 Predstavnik koordinacije Srba u Mostaru Predrag Šupljeglav, koji je bio domaćin sastanka, rekao je kako se ne može postići dogovor niti o načinu izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara, ali niti uvođenju funkcije dogradonačelnika.

“Po zahtjevu Stranke demokratske akcije (SDA) prvo smo raspravljali o Statutu sukladno izmjenama Izbornog zakona. Pored toga izneseni su prijedlozi izmjena još nekih odredbi Statuta i na kraju je dogovoreno da se sljedećem sastanku ostavi dodatnih sedam dana, da svi mogu dostaviti pismene prijedloge izmjena”, izjavio je Šupljeglav.

Novi sastanak političkih stranaka u Mostaru zakazan je za 10. svibnja, dan nakon što Središnje izborno povjerenstvo (SIP) raspiše opće izbore predviđene u listopadu ove godine. To praktično znači da se lokalni izbori u Mostaru neće moći održati zajedno s općim izborima, prenosi Hina.

Šupljeglav međutim nije isključio da se za Mostar raspišu izvanredni izbori ako se uskoro postigne dogovor.

 “Postoji opcija da se izbori u Mostaru održe u nekom drugom terminu, postoje slučajevi izvanrednih izbora. Ukoliko se postigne dogovor i parlament usvoji promjenu izbornih pravila za Grad Mostar, izbori se mogu održati u nekom drugom terminu i s nekim drugim rokom”, rekao je predstavnik Koordinacije Srba u Mostaru.

Ustavni sud BiH 2010. godine poništio je odredbe Izbornog zakona koji se tiču izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara odlučujući po apelaciji HDZ-a BiH koji se žalio zbog nesrazmjernog sustava glasovanja, ali i nemogućnosti da stanovnici središnje gradske zone mogu glasovati na izborima.

Zbog brisanja odredbi Izbornog zakona, stanovnici Mostara već deset godina nisu birali lokalne vlasti.

Podijeli objavu