Podijeli objavu

Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i bivši zapovjednik njezina Petog korpusa koji je branio Bihać, uhićen je u petak u tom gradu, potvrđeno je iz policijskih izvora.

Osim njega, uhićeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti tijekom rata u BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj poslije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim  izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni tužitelj će nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im se odredi pritvor.

U Sarajevu je istodobno uhićen Ibrahim Nadarević, također bivši časnik Armije BiH koji je obnašao i dužnost ministra za pitanja branitelja Federacije BiH, piše Hina.

Nadarević je bio zapovjednik brigade u Petom korpusu, a sada je na dužnosti savjetnika zamjenika predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Podijeli objavu