Podijeli objavu

Vatrogasci u Mijanmaru pokušavaju ugasiti požar na ogromnoj deponiji smeća na rubu najvećeg mijanmarskog grada, Yangona, dok se navršava sedam dana od izbijanja požara u kojem su povrijeđeni deseci ljudi.

Dvadeset osam osoba je hospitalizirano, od kojih su mnogi zadobili povrede dišnih organa. Mijanmar je zaražio pomoć od Svjetske zdravstvene organizacije i drugih humanitarnih agencija, pišu državne novine Global New Light of Myanmar.

Ovaj požar je izazvao izmaglicu koja je prekrila dijelove Yangona i koja je izazvala zabrinutost za zdravlje stanovništva, izvještava Reuters.

Požar je zahvatio skoro trećinu deponije veličine 1,2 kvadratna kilometra u mjestu Hlaing Thar Yar na sjeveru Yangona.

Oko 600 vatrogasaca i pripadnika snaga sigurnosti bore se s požarom još od 21. travnja. Vlasti su dopremile protupožarnu pjenu iz susjednog Tajlanda i pokušale su stvoriti vještačku kišu kako bi obuzdale širenje vatre na vrhuncu ljetne sezone.

Iako su vlasti dovele požar pod kontrolu, zamjenik direktora mijanmarske vatrogasne službe Win Naing za Reuters je izjavio da je teško procijeniti kada bi požar mogao biti ugašen. Uzrok požara još nije utvrđen, dodao je Win Naing.

Podijeli objavu