Podijeli objavu

Američki “East-West Institute” objavio je plan za Zapadni Balkan “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomaciju”.

Glavna preporuka ovog plana je da se SAD moraju što prije ponovo uključiti u događanja na Zapadnom Balkanu te da bi Europska Unija i NATO morali izraditi privremene mjere za jaču suradnju i koordinaciju u procesima formalnog pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana tim institucijama.

Izvješće, napisano na 24 stranice, potpisuje bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Pakistanu, te aktualni predsjednik EWI, Cameron Munter. Pored Muntera na izvješću su radili Thomas E. Graham, Jonathan Levitsky i Frank Wisner.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Izvješću se navodi da je Bosna i Hercegovina urgentni prioritet u 2018. godini. „SAD bi zajedno s EU trebao ohrabriti lidere stranaka u Bosni i Hercegovini da ispregovaraju novi izborni zakon. Ako se to ne  dogodi, onda bi Visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje ovlasti i intervenirati, pripremajući i namećući zakon u ime bh. entiteta“, navodi se u Izvješću “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomaciju”, prenosi novinska agencija Patria.

U istom Izvješću se navodi i to da nakon što se održe izbori ove jeseni, SAD i EU bi se trebali posvetiti prilagođavanju Dejtona procesu pridruživanja Europskoj uniji, ali nipošto pod cijenu ugrožavanja fundamentalnog dogovora koji je postignut u Dejtonu.

Također, preporuke u Izvješću “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomaciju” su i te da bi jačanje suradnje s NATO-om trebao biti prioritet, ali i to da SAD kreira bosanskohercegovačko-američki poduzetnički fond za mala i srednja poduzeća, prenosi “Patria“.

Podijeli objavu