Podijeli objavu

U skladu s dogovorom  članstva sindikata zaposlenih u srednjem obrazovanju HNŽ-a koje je u anketi stopostotno bilo “za”, sindikati su danas donijeli odluku o štrajku upozorenja, koji će se u svim srednjim školama na području ove županije održati u  ponedjeljak. On će obuhvatiti prvi sat u obje smjene.

Sindikalisti od županijskih vlasti traže isplatu pravomoćnih presuda iz 2013. godine, prekid prakse primanja radnika do 15. srpnja, potpisivanje sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška, povećanje plaća za 15 posto i isplatu naknada za porodilje u stopostotnom iznosu, najavljujući pritom da će u protivnom iskoristiti zakonom predviđene radikalnije mjere uključujući i prosvjede i generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjem obrazovanju po hrvatskom planu i programu Josip Milić podsjeća na odluku Vlade da se smanje naknade za porodilje u iznosu od 20 posto, na sporazum s Ministarstvom obrazovanja o zbrinjavanju tehnološkog viška, te na probleme na relaciji Ministarstvo-Vlada, kao i na obećanja koja su sindikati dobili prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora da će do kraja srpnja biti isplaćene tužbe koje su pravomoćne od 2013.

– Nažalost, ništa od onoga što nam je obećano nije ispunjeno. Doktori su nedavno zatražili povećanje plaća za 30 posto, Vlada im je ponudila povećanje od 15 što su oni odbili, dok je naš minimum od kojeg ne odstupamo povećanje također za 15 posto, rekao je Milić.

Tvrdi i da se ne poštuju obećanja Županijskog pravobraniteljstva da će se prilikom isplata nastojati isplatiti umirovljenici i bolesnici prije ostalih. Najviše nezadovoljstva kod prosvjetara izazvao je način isplate da se svaki puta preskoče upravo oni, kazavši i da očekuju da se konačno vrate iznosi koji su oteti porodiljama.

Prosvjetari su generalnim štrajkom zaprijetili nakon policije koja ga navodno ne uspijeva pokrenuti iako za tim postoji i volja i potreba, te nakon liječnika koji su ga dva puta pokretali, pa obustavljali, prenosi Haber.ba.

Podijeli objavu