Podijeli objavu

Američki specijalci bili su krajem 2017. raspoređeni na saudijsko-jemensku granicu kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji da pronađe i uništi projektile koje su skrivali šitski pobunjenici Husi, piše u četvrtak list The New York Times.

Otkako je prije tri godine izbio rat u Jemenu, pobunjeni Husi učestalo su balističkim projektilima ciljali saudijske gradove.

Američki dnevnik piše, pozivajući se na američke dužnosnike i europske diplomate, da su američki specijalci stigli u Saudijsku Arabiju u prosincu.

Njihovo raspoređivanje govori o sve jačem upletanju Sjedinjenih Država u rat u Jemenu koji je  dosad odnio 10.000 žrtava te izazvao “najgoru humanitarnu krizu” na svijetu, prema ocjeni Ujedinjenih naroda.

Pentagon je odbio iznijeti bilo kakav komentar, piše agencija AFP.

Nema nikakvih dokaza o tome da su američki vojnici prešli granicu i ušli na jemensku teritoriju, piše NYT.

Projektil prema Rijadu

U studenom 2017. Saudijska Arabija objavila je da je presrela i uništila blizu glavnog grada Rijada balistički projektil. Husi su potvrdili da su ispalili projektil na aerodrom u Rijadu.

Saudijske vlasti optužuju Iran da stoji iza te “direktne agresije”, dok Iran odbacuje te optužbe.

Nekoliko arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije, okupljeno je u koaliciju koja se uz pomoć SAD-a bori protiv Husa od ožujka 2015.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu