Podijeli objavu

Istraga protiv Dodika zbog raketiranja Zagreba blokirana pet godina 1

ZAGREB, (Patria) – Institucije Hrvatske još uvijek ne povlače odgovornost aktualnog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, jer je podržao raketni napad na Zagreb 1995. godine, kada je ubijeno sedam i ranjeno 200 ljudi.

2. i 3. maj 1995. godine, u znak osvete za vojni poraz u akciji ‘Bljesak’, raketnim sistemom “Orkan” srpska vojska je raketirala središte Zagreba.

Prema transkriptu koji je objavljen prije nekoliko godina, a čiju vjerodostojnost je potvrdio i Haški sud, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao je otvorenu podršku da se “Zagreb mora tući”, ali i lukavo preporučio da se to javno ne treba govoriti, zaključivši i da se mora smijeniti tadašnji urednik RTV RS jer je “pustio nespretnu Martićevu izjavu”.

Radi se o sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. maja 1995. godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) još uvijek nije pokrenulo istragu protiv Dodika zbog umiješanosti u ovaj ratni zločin nad civilima Zagreba. Umeđuvremenu, za zločin raketiranja Zagreba, pravomoćnom odlukom Haškog suda osuđen je Milan Martić i to na 35 godine zatvora.

S druge strane, novinskoj agenciji Patria iz izvora bliskih DOHR-u uspuljena je kopija krivične prijave podnesena 2013. godine protiv Dodika, ali hrvatske vlasti od tada nisu ovaj slučaj pomakle sa mrtve tačke. Prijavu protiv Dodika lično je zaprimio tadašnji glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić.

‘Savez sa HDZ-om neutralizirao napade iz Hrvatske i omogućio opstanak RS-a’

Mostarki „Dnevni list“ podsjetio je nedavno da je sam Dodik prije dvije godine jasno dao do znanja da strepi od “napada” iz susjedne Hrvatske, kao članice EU-a. On je potvrdio da je, kako bi iste neutralizirao i spriječio, sklopio savez s najjačom političkom opcijom u Hrvata, HDZ-om BiH i predsjednikom Draganom Čovićem.

Ovo je predsjednik RS-a kazao u jednom od rijetkih razgovoru s banjalučkim novinarom-blogerom, njegovim najoštrijim kritičarom Slobodanom Vaskovićem.

Naime, kako je pisao Vasković o ovom susretu, na pitanje Dodika što on (Vasković)  misli gdje je pogriješio, Vasković je odgovorio da je napravio dvije velike pogreške.

“Prva, da je trebalo jačati bošnjačko-srpske odnose, jer su to dva najjača naroda u BiH. Druga, što je “zalupio” vrata Zapadu i to nogom”, kazao je ovaj novinar Dodiku.

Nakon toga Dodik je odlučno kazao da nije pogriješio i da je “odluka da se ide s HDZ-om bila ključna po opstanak RS-a”, s čim se novinar Vasković nije složio.

Dodik mu je kazao da su nakon odluke “da se ide sa HDZ-om”, u posljednjih pet godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, “koja je članica EU”, i da je to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS”.

Šta piše u haškom transkriptu Skupštine RS-a?

“…Skupština danas mora najenergičnije da osudi napada hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju i da ne prizna rezultate te agresije kako je to rekao i g. predsjedavajući Karadžić, ali mislim ako išta hoćemo da uradimo danas, bez obzira na neki…a ima ovamo dosta tuge vezano za tu zapadnu Slavoniju, nekih razloga sko bi neko mogao da smisli, ali zaista to je prostor koji strateški je bio veoma, veoma bitan za Banja Luku i oko Banja Luke sve. Padom zapadne Slavonije neprijatelj nam se veoma približio Banja Luci kao mjestu koje će u narednom periodu morati da bude oličenje naše pobjede ili poraza i čini mi se da to od onih priča od prije dvije tri godine kada je bilo Sarajevo, prelazimo na Banja Luku kao tako jedno mjesto.

Moramo osposobiti i formirati, ne znam šta učiniti, ali moramo imati jaču informativnu službu i djelatnost. Za početak je dovoljno da smijenimo bar glavnog urednika koji je pustio onu Martićevu nespretnu izjavu.

(Predsjedavajući: Koja je to izjava, hoćete samo reći?)

Ono oko bombardovanja Zagreba. Ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da kaže se, na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprezan urednik koji je to pušto. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar, ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije…”.

 

Podijeli objavu