Podijeli objavu

Kalcij je najčešći mineral u ljudskom tijelu koji se prvenstveno nalazi u kostima. Tijekom adolescencije, adekvatan unos kalcija u tijelo jako je važan, jer se u tom periodu stvara čak 90 posto naše ukupne gustoće mineralnih kostiju. Ako ima nedostatka kalcija u adolescentskoj dobi njihov rast se može usporiti.

Kalcij također igra važnu ulogu u zrelim godinama – od oko četrdesete godine starosti primjećujemo postupno opadanje gustoće kostiju. Kalcij pomaže u postizanju ravnoteže između njegove ugradnje i resorpcije, prenosi Ljepota i zdravlje.ba. Za vrijeme menopauze žene često imaju smanjenu gustoću mineralnih kostiju ili osteopeniju, što može biti preteča teške osteoporoze – frakture kostiju koje su sklone prelomima.

Odrasla osoba bi trebala konzumirati oko 800 miligrama kalcija dnevno. Ova se vrijednost može postići sa samo 250 grama tečnog jogurta ili 30 grama sira.

Preporučeni dnevni unos kalcija:

Dob – Kalcij mg / dan
Odrasli 800 – 1.000
Djeca (3 godine) 600
Djeca (8 godina) 900
Trudnice 1000
Majke dojilje 1000

Kalcij je vrlo važan za naše tijelo – prati naš razvoj, ispravnu funkciju mišića i mnoge druge funkcije u tijelu. Usprkos pozitivnim efektima kod konzumiranja kalcija izuzetno je važno unijeti pravu količinu u naše tijelo. Gornja granica kalcija u tijelu je 1.500 miligrama, a dnevno pretjerivanje s unosom može imati sasvim suprotan efekt.

Podijeli objavu