Podijeli objavu
899696056

Odnos s partnerom/icom jedan je od ključnih za našu sreću. Dr Guy Winch, jedan od vodećih svjetskih bračnih psihoterapeuta, utvrdio je kako se sretni parovi razlikuju od nesretnih po tri ključne stvari koje njeguju.

To su: empatija, emocionalno prihvaćanje te ljubaznost i poštovanje.

#1 Empatija

Kada smo dugo u nekom odnosu skloni smo već unaprijed pretpostavljati što druga osoba misli ili osjeća. Takvo vjerovanje, da možemo “čitati misli druge osobe”, pogrešno je i štetno, što pokazuju brojna istraživanja. Empatija je sposobnost razumijevanja osjećaja i psiholoških doživljaja drugih. Ona znači osjetiti kako stvari izgledaju iz perspektive druge osobe, kao da smo “u njezinim cipelama”. Empatija je bitna vještina u međuljudskim odnosima generalno i oni koji je njeguju, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima.

#2 Emocionalno prihvaćanje

Emocionalno prihvaćanje je nešto za čim žudi svaki čovjek. Svi želimo osjećati da smo prihvaćeni, a posebno nam je to važno pred onima pred kojima smo se emocionalno ogolili, otkrili, pokazali. Kad smo uznemireni, ranjeni, ljuti ili frustrirani želimo da druga osoba shvati kako se osjećamo, da uhvati smisao našega emocionalnog stanja i pokaže prihvaćanje. Prihvaćanje emocija druge osobe vrlo je često čarobna komponenta, koja trenutno smanjuje intenzitet osjećaja i olakšava komunikaciju. Empatija i emocionalno prihvaćanje tijesno su povezani.

#3 Ljubaznost i poštovanje

Parovi u dugotrajnim vezama jako podcjenjuju važnost ljubaznosti u komunikaciji i malih gesta poštovanja prema partneru. Topla poruka, ton kojim se javimo na telefon, priprema omiljenog jela, zagrljaj – sve su to male dnevne stvari koje zaboravimo njegovati kroz vrijeme, a koje daju odnosu toplinu i pozitivnost te smanjuju tenzije i stres, prenosi Cosmopolitan.hr. Sretni parovi bez izuzetka njeguju ovu važnu komponentu.

Podijeli objavu