Podijeli objavu
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i slovenski premijer Miro Cerar izrazili su u nedjelju u Ljubljani, gdje je europski dužnosnik počeo radni posjet Sloveniji, potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana jer sigurnost Balkana je i sigurnost Europe.

Skorašnji summit između Europske unije i država zapadnog Balkana u Sofiji, zatim lipanjski sastanak na vrhu čelnika država, migracije i politika azila bile su teme razgovora europskog dužnosnika koji je u radni posjet Sloveniji stigao na poziv svog domaćina, premijera Cerara.

Summit u Sofiji treba iskoristiti da se ponovo naglasi europska perspektiva regije, kazao je Tusk u kratkoj izjavi za novinare te dodao kako sigurnost na Balkanu znači i sigurnost u Europi.

Cerar se zauzeo za širenje EU-a na države u regiji kako bi one postale punopravne članice nakon što ispune potrebne uvjete.

Na temu migracija slovenski premijer kazao je da je potreban usklađeni pristup cijele Europske unije problemima migracija i politike pružanja azila.

Slovenija je zabrinuta što broj migranata koji se kreću tzv. balkanskom rutom opet “osjetno” raste i na to je potrebno zajednički reagirati, rekao je Cerar.

Cerar i njegov gost iz Bruxellesa popodne su prošetali ulicama Ljubljane, a zajedno će posjetiti slovensku obalu te Piran, gdje Cerar za Tuska priređuje večeru, javila je Hina.

Podijeli objavu