Podijeli objavu

Turskai Sjedinjene Države dogovorili su plan od tri koraka za povlačenje milicije YPG sirijskih Kurda iz grada Manbidža, izvijestila je u srijedu turska državna novinska agencija Anadolija.

Zbog razlika u stajalištima glede politika u Siriji i odluke Washingtona da preseli veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem pogoršali su se odnosi između Turske i SAD-a, dva NATO saveznika.

Turska je ljuta zbog podrške SAD-a YPG-u kojega smatra terorističkom organizacijom. Ankara je zaprijetila proširiti svoju ofenzivu u sjevernoj sirijskoj regiji Afrinu dalje na istok prema Manbidžu.

Na sjeveru Sirije vojno su prisutni sirijska vlada, kurdske milicije, sirijske pobunjeničke skupine, Turska i SAD.

U srijedu je Anadolu izvijestio da su Ankara i Washington postigli tehnički dogovor o planu od tri faze za povlačenje YPG-a iz Manbidža, što Turska od SAD-a već dugo traži.

Po planu koji bi trebao biti finaliziran za posjeta turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Washingtonu 4. lipnja, YPG će se povući iz Manbidža u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, prenio je Anadolu pozivajući se na izvore koji su bili na sastancima na kojima su te odluke donijete.

“Turske i snage SAD-a će početi zajednički nadzor nad Manbidžem”

Turske i snage SAD-a će početi zajednički nadzor nad Manbidžem 45 dana od potpisivanja, a lokalna uprava će se sastaviti 60 dana nakon 4. lipnja, prenijela je turska agencija.

Ranije u srijedu je Cavusoglu za televiziju A Haber izjavio da bi se rokovi plana za Manbidž mogli odrediti na razgovorima s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom u Washingtonu i da bi se plan mogao provesti prije kraja ljeta.

Lokalni dužnosnik iz Manbidža je, međutim, agenciji Reuters kasnije rekao da su Cavusogluovi navodi da će turske i američke snage privremeno nadzirati regiju “preuranjeni” i nevjerodostojni.

Podijeli objavu