Podijeli objavu

Uganda se nada da će privući turiste pomoću muzeja o jednom od najmračnijih poglavlja nacionalne povijesti.

U njemu će se dokumentirati zločini počinjeni tijekom osmogodišnje brutalne vladavine bivšega predsjednika Idija Amina.

“Želimo stvari prikazati onakvima kakve su bile”, rekao je direktor turističke zajednice Stephen Asiimwe.

Ratni muzej, koji tek treba izgraditi, prikazat će i predkolonijalnu te kolonijalnu povijest Ugande, bivše britanske kolonije.

Asiimwe ističe da projekt neće biti bezosjećajan i voajeristički. “U Aminovo doba bio sam dječak, moje školske kolege su pod tim režimom izgubili roditelje. Od prošlosti se ne može pobjeći. To su činjenice”, istaknuo je.

Asiimwe kaže da svaka destinacija ima svoju tradicionalnu kulturu i atrakcije. “Mi u Ugandi imamo planinske gorile. Ali moramo govoriti i o prošlosti. Priča o povijesti Ugande učinit će našu zemlju poželjnijom za turiste”, smatra on.

Međutim, njegov zamjenik John Sempebwa ne misli da su stanovnici Ugande spremni suočiti se s bolnim detaljima iz svoje prošlosti.

“Društvo je podijeljeno. Ima ljudi koji o Aminu ne mogu reći ništa dobro. I sutra, ne samo da neće doći, nego bi muzej mogli i spaliti”, upozorio je.

Ubijeno 400.000 ljudi

Idi Amin došao je na vlast 1971. godine, manje od deset godina od stjecanja neovisnosti Ugande od Velike Britanije. Vjeruje se da je pod njegovom vlašću ubijeno oko 400.000 ljudi.

Godine 1972. iz zemlje je protjerao sve Azijate, optužujući ih da koriste ekonomiju samo za svoju korist.

Preobratio se na islam, te imao pet žena i na desetke djece. Od građana je tražio da ga zovu “Big Daddy” (veliki tata).

Proglasio se kraljem Škotske, zabranio hipije i mini suknje te je sam sebi dodijelio Viktorijin križ, visoko britansko odličje.

Godine 1973. svrgnuli su ga vojnici iz Tanzanije i prognanici iz Ugande, a umro je u Saudijskoj Arabiji 2003.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu