Podijeli objavu
Serbian fans react during the screening of the Group D first round 2010 World Cup football match, Serbia vs Ghana held in South Africa, on June 13, 2010, in Belgrade. Ghana won 1-0. AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC (Photo credit should read ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji između Srbije i Švicarske u prvi plan dospjela je iz političkih razloga, jer u sastavu reprezentacije Švicarske igra nekoliko igrača s prostora bivše Jugoslavije, dok je selektor Švicaraca Sarajlija Vladimir Petković.

Švicarci su slavili sa 2:1, a golove su postigli igrači porijeklom sa Kosova Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri. Oni su golove proslavili gestikulirajući dvoglavog orla, simbol albanske zastave, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji.

S druge strane u centar skandala dospio je i selektor Srbije Mladen Krstajić, rođeni Zeničanin, koji je uoči utakmice kazao kako ga politika uopšte ne zanima hvaleći se na konferenciji za medije kako on potiče iz Bosne, „multietničke sredine“. Međutim, nakon utakmice Krstajić je promijenio ploču.

Srbija je u utakmici protiv Švicarske oštećena od strane njemačkog sudije koji nije dosudio čisti penal za Srbiju, a Krstajić je to sve povezao s Hagom i „nepravdom prema Srbima“.

– Nažalost, samo Srbi su izgleda osuđeni na selektivnu pravdu. Nekad prokleti Haag, a danas u fudbalu VAR – kazao je Krstajić nakon utakmice.

Najdalje je otišao novinar i zastupnik Vučićevog SNS-a Miroslav Lazanski, koji u greški njemačkog sudije vidi „njemačku osvetu za poraz u Drugom svjetskom ratu“.

– Nijemac nam nije dosudio čisti penal na svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Nijemac je sa švajcarskim igračima, vjerovatno i sa Šaćirijem i Džakom, razgovarao na njemačkom, pošto njemački sudija sigurno ne govori albanski. A možda i govori, jer praunuk Hitlerovog feldmaršala Keserlinga reformisao je, poslije pada Envera Hodže, albansku obavještajnu službu “Šik”. Usput malo pomogao i ovima u Prištini – smatra Lazanski.

Dalje, on tvdri da u svemu tome ima utjecaja i mjesto odigravanja utakmice.

– Sve je to njemački sudija namjerno uradio upravo u Kalinjingradu, nekadašnjem pruskom Kenigsbergu. Kako ruska fudbalska reprezentacija nije igrala u Kalinjingradu, tu su bili „mali Rusi“, odnosno Srbi, pa je njemački sudija pristupio direktnoj reviziji rezultata Drugog svjetskog rata. Rusi ne mogu da izgube, ali Srbi moraju. Upravo na mjestu gde su Nijemci izgubili Prusku. To što su se naši igrači u drugom poluvremenu vukli po terenu ko prebijene mačke, to što nisu znali šta igraju, to što su nam švajcarski Albanci mogli da uvale još dva-tri komada, to je neka druga priča – smatra Lazanski.

Igrači Srbije su imali pravo da traže pomoć VAR-a, odnosno pregledavanje video snimka, ali nisu. Lazanski ima objašnjenje i zašto nisu.

– Mi smo u međuvremenu oboljeli od „stokholmskog sindroma“. Zavoljeli smo naše ubice. I divimo im se .

Lazanski, kao i većina srbijanskih medija i navijača u svemu vide antisrpsku urotu, ali niko nema hrabrosti da se pogleda u ogledalo i suoči se s vlastitim grijesima.

FIFA je već kaznila Srbiju zbog isticanja političkih poruka na prvoj utakmici protiv Kostarike, a pokrenula je i disciplinski postupak zbog izjave Krstajića i ponašanja navijača na utakmici protiv Švicarske. Navijači Srbije su nosili majice s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što će biti predmet istrage, ali Lazanski i drugi ne vide u tome nikakav problem.

Srbija i više od dvadeset godina nakon rata probleme vidi u drugima, ali nema hrabrosti i poštenja da se suoči sama sa sobom, vidi i prizna problem.

Ovdje niko nema problem sa Srbijom, Srbija ima problem sa fašizmom. I što prije to shvati i krene u obračun s njim, svima će biti bolje. Njenim susjedima, a prije svega Srbiji.

Podijeli objavu