Podijeli objavu

”Sretna osoba ne može napisati ovakav roman” – govori 32 – godišnja Nika Ostoić, blogerica i spisateljica čiji je roman ”Ja sam kurva, junferica i sponzoruša” Domagoj Jakopović Ribafish nazvao KurtCobain’-ovskim iliti mračnim, ljutim, napisanim iz kuta gledišta mlade osobe duboko razočarane u sistem koji tlači mlade intelektualce.

Prošli tjedan, Nika Ostojić omogućila je besplatno skidanje svog autobiografskog satiričkog romana i za samo dva dana preuzet je 12.316 puta. To je rekord sam po sebi,  što za Hrvatske što za regionalne standarde.

No, to trenutno nije bitno, nego je bitno da ga je napisala Nika Ostojić i budući da promovira roman, o svom uspjehu obavijestila medije. Koji ovo jedva da su objavili jer im je bitnije kako se Iva Todorić preobratila i slični sadržaji koji u svom nazivu ne nose ime ”Ja sam kurva, junferica i sponzoruša” .

U kontekstu količine objava iz usluge kojima su svakodnevno prožeti mediji, sada ti isti mediji Niku prešućuju jer njezin uspjeh ne odgovara viziji svijeta koju serviraju čitateljima. Onoj viziji koja ne prihvaća činjenicu da riječ “Kurva” ponekad treba stajati u naslovu.

Uvodne rečenice ovog članka tako su zapravo početak intervjua koji potpisuje novinar Jet Set Magazina Zdeslav Novak pa je u redu da se objavi i nastavak.

”U razdoblju života u kojem sam ga pisala sam se i osjećala kao Kurt Cobain na neki način tako da usporedba možda i ima smisla iako mi to nije bio cilj” – govori Ostoić i dodaje:

”Ja bih, doduše, rekla da je to prije neka verzija Trainspottinga, ali bez droge. Odnosno, ovisi otome što nazivate drogom.”

Radnja ovog po mnogima kontroverznog anegdotalnog romana s autobiografskim elementima smještena je u Zagrebu te Bolu na Braču, a opisuje jednu godinu života autorice začinjenu lošim muškarcima, prijateljima koji to nisu, alkoholom i lijekovima.

Mainstream mediji prešućuju da je roman “Ja sam kurva, junferica i sponzoruša” najskidanije dijelo u regiji 1
Mainstream mediji prešućuju da je roman “Ja sam kurva, junferica i sponzoruša” najskidanije dijelo u regiji 2

ODA MLADOSTI

Kako je Ostoić roman napisala kad je imala samo 25 godina logično je da je ovaj uradak oda jednoj mladosti: seks skandali, zloupotreba opijata i razočaranje u sistem i naše zdravstvo samo su neki od elementa koji, opisani do
najsitnijih detalja, ovaj uradak čine pitkim, čitljivim u jednom dahu.

Sve je prožeto britkim humorom do mjere da bi se roman moglo nazvati satiričkim. Trainspotting, Lovac u žitu, Mi djeca s kolodvora Zoo samo su neki od naziva s kojima vrijedi usporediti ovo za naše podneblje neuobičajeo hrabro i iskreno djelo.

“HRABRO”

”Čitatelji su me nazvali hrabrom” – govori Ostoić i nastavlja: ”Ali ja se ne smatram hrabrom. Sve što sam učinila je ulila u roman svoj mozak i dušu, a bolje da me mrze zbog onoga što jesam nego vole zbog nečeg što nisam, zar ne?”

Mlada spisateljica odaje da ju je 12.316 downloada u dva dana šokiralo: ”Očekivala sam možda tisuću, to sam i puno rekla jer nisam imala nikakvu medijsku podršku, sve se odvijalo preko Facebooka koji je, očito, moćno oružje.”

Nika Ostoić poznata je kao osoba oštrog uma, bez dlake na jeziku, jošotkako je radila kao TV voditeljica i kolumnistica video portala TipiTV Danijela Tipure čijim avangardnim pjesmama je ovaj roman i upotpunjen.

”Tipura je čovjek bez kojeg danas ne bih bila ono što jesam” – kaže Ostoić: ”Upravo me on, dok sam još odrastala, uvjerio da moram biti ono što jesam i bez njegove potpore mog romana ne bi niti bilo.”

Što pak kaže na komentare da je roman prekontroverzan da bi se o njemu pričalo? ”Znate što, ako je opisivanje istine kontroverzija, neka tako i bude. Ako ljudi žele zatvarati oči nad jednim sasvim običnim životom, u ovom slučaju mojem, neka zatvaraju. Ne plačem za time da svi mediji hvale moj roman jer napisala sam ga radi sebe i svojih
prijatelja, a ne radi toga da uđe u školsku lektiru.

Seks i droge su svakodnevnica, zar ne?”

Ostoić je karijeru izgradila u Klik magazinu gdje je ostala sve do jegove propasti te nastavila u našem Playboyu gdje je i danas, a nada se da će sakupiti sredstva da ovaj roman zaživi i u papirnatom obliku.

Osim pisanjem bavi se glumom i modelingom te je tako ostvarila uloge u dva filma redatelja Anđela Jurkasa ”Fuck Off I Love You” i ”Happy End”, a prije dvije godine bila je finalistica svjetskog izbora za lice godine Marca Jacobsa. Još uvijek radi kao alternativni model.

Podijeli objavu

Odgovori