Podijeli objavu

Europska Unija u srijedu je Google kaznila novčanom kaznom u iznosu od 4,34 milijarde eura (5,06 milijardi američkih dolara) zbog protutržišnog djelovanja vezanog za Android, Googleov mobilni operativni sustav. To je najveća novčana kazna koju je Europska komisija dosad odredila, premašuje čak i dosadašnji rekordni iznos od 2,42 milijarde eura, svotu kojom je prošle godine također kažnjen Google, i to zbog zlouporabe dominantnog položaja u području operativnih sustava za pametne telefone, prenosi The Atlantic.

Neshvatljivi potezi Googlea

Pitanje je kako je Google koristio širenje Androida, koji je instaliran na više od 80 posto pametnih telefona diljem svijeta, kako bi učvrstio svoje druge usluge, poglavito usluge pretraživanja. U zamjenu za besplatan Android, Google je zahtijevao da proizvođači mobilnih telefona predinstaliraju određene aplikacije i usluge na uređaje, kao što je pretraživač i preglednik Chromea.

Sudeći po odluci Europske komisije, Google je proizvođačima mobilnih uređaja onemogućio instalaciju alternativa Androidu. Android je operativni sustav otvorenog koda, što znači da korisnici mogu stvarati svoje vlastite, sebi prilagođene verzije Androida (FireOs, koji se koristi na Amazonovim uređajima, jedan je od primjera). Ako proizvođači zapravo ne mogu koristiti različite simulacije Androida, njegov status operativnog sustava otvorenog koda neće im pomoći u povećanju konkurentnosti i izbora potrošača.

Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager kazala je kako kazna značajno prelazi prošlogodišnju kaznu od 2,4 milijarde eura, koja je izrečena zbog favoriziranja vlastite stranice među rezultatima pretraživanja stranica za kupovinu.

Mogući budući scenariji

No postoje i dugoročne nesigurnosti u vezi s ovim slučajem. Jedna se sigurno odnosi na to kako će ova odluka utjecati na poslovanje Googlea te kakve bi učinke ona mogla imati na tehnološku industriju i korisnike pametnih telefona i mobilnih uređaja. Potez Europske komisije prisilio bi Google na uvođenje zabrane grupiranja aplikacija i servisa proizvođačima mobilnih telefona te bi im dozvolio prodaju uređaja koji rade na drugim verzijama Androida. Gubitak tih zadanih instalacija mogao bi utjecati na budući uspjeh kompanije. No ta promjena zahvatila bi samo nove instalacije, tako da bi svi trenutni Android uređaji nastavili funkcionirati kao i dosad, s Googleovim servisima i uslugama u povlaštenom položaju.

Onima koji bi željeli vidjeti konkretna djela, a ne samo riječi po pitanju prevladavanja globalne štete za koju je odgovorna američka tehnološka industrija, odgovor Europe se čini kao jedno od boljih, a možda i jedino rješenje. Dvije sankcije Europske komisije upućene Googleu mogu se promatrati kao rekordne, enormne novčane kazne. No moguće je da su one samo zagrijavanje za nešto veće, šire i ravnomjernije, piše The Atlantic.

 

Podijeli objavu