Podijeli objavu

Učestala upotreba društvenih mreža nedavno je dovedena u vezu sa simptomima poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) među adolescentima, piše Science Alert.

Veza između ADHD-a i društvenih mreža

Novo istraživanje više ne polazi od pretpostavke da pretjerana upotreba društvenih mreža uzrokuje ADHD ili da simptomi promatrani u istraživanju dovode do službene dijagnoze. No rezultati istraživanja su novi razlog za prihvaćanje činjenice da upotreba društvenih mreža među tinejdžerima može imati ozbiljne posljedice.

Znanstvenici iz Kalifornije koristili su podatke iz ankete objavljene 2015. godine kako bi procijenili digitalne navike i ponašanja više od 2500 tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina u razdoblju od dvije godine. Zabrinjavajuće je da nijednom od adolescenata nisu dijagnosticirani simptomi vezani za ADHD na početku istraživanja, barem prema kriterijima izloženim u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje. No to se promijenilo nakon nekoliko mjeseci.

Sve veći broj djece oboljele od ADHD-a

ADHD, koji se preciznije može opisati kao “poremećaj pažnje”, sam je doprinio širenju mitova i lošeg publiciteta o njemu tijekom godina. Oni koji pate od ADHD-a nemaju nedostatak pažnje, nego se teško usredotočuju na pojave iz okoline, često prelazeći iz krajnosti u krajnost.

Ponekad su u potpunosti posvećeni određenom zadatku, dok nekad skreću pozornost i na najmanju sitnicu. Teško je utvrditi točne podatke, no procjenjuje se da oko 7 posto djece pati od tog poremećaja. Sve se veći broj djece i odraslih ubraja u skupinu oboljelih, vjerojatno zbog pojačane svijesti o poremećaju.

Alarmantni podaci o korištenju društvenih mreža među tinejdžerskom populacijom

Dosad se najveći broj istraživanja bavio televizijom i videoigrama, no ova analiza je drugačija. Psiholog Adam Leventhal sa Sveučilišta Južne Kalifornije potvrdio je da je ovo jedno od prvih istraživanja usmjerenih na vezu između digitalnih medija i rizika od ADHD-a. Gotovo polovica tinejdžera obuhvaćenih istraživanjem priznala je da svoj profil na društvenim mrežama provjerava nekoliko puta na dan. U ostale aktivnosti koje su se istraživale spadaju i pisanje tekstova, emitiranje videozapisa, slušanje glazbe putem interneta te još nekoliko aktivnosti.

Otprilike 50 ispitanih tinejdžera bilo je uključeno u svaku od 14 aktivnosti više puta tijekom dana. Sljedeća istraživanja, provedena svakih šest mjeseci, utvrdila su da sve veći broj adolescenata pokazuje simptome ADHD-a. Važno je da su oni povezani s čestom upotrebom društvenih mreža. Međutim, to ne znači da društvene mreže uzrokuju poremećaj ili da ga adolescenti uistinu imaju.

Važno je napomenuti da su ispitanici sami uočili spomenute čimbenike. No teškoće s organizacijom i završavanjem započetih zadataka u svakom se slučaju mogu promatrati kao problemi, a ako učestalo pretraživanje društvenih mreža dodatno povećava probleme, tada ih je potrebno dalje istraživati.

Pedijatrica sa Sveučilišta u Michiganu i urednica istraživanja Jenny Radesky svoj je komentar istraživanja završila korisnim savjetima. Savjetovala je adolescentima da kao prioritete postave one aktivnosti koje doprinose normalnom funkcioniranju i osjećaju blagostanja, poput spavanja, tjelesne aktivnosti, koncentriranog pisanja domaće zadaće te pozitivnih kontakata s prijateljima i obitelji.

Na kraju je dodala da bi svi trebali obratiti više pozornosti na to, izvještava Science Alert.

Podijeli objavu