Podijeli objavu

SARAJEVO, (Patria) – Forum mladih SDP BiH reagovao je zbog najavljenog dolaska kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Livno.

Perković bi u Livno trebao doći na doček selektora reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića, koji je rođeni Livnjak.

– To naravno da ne bi predstavljalo problem da sa njim na doček ne dolazi i Marko Perković Thompson, poznat po otvorenom propagiranju fašizma. Tim povodom se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentacija Hrvatske poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

Svi smo se radovali rezultatu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, podržavajući ih od prvog dana, prateći i ispraćajući svaku njihovu pobjedu u najboljim dobrosusjedskim odnosima. Nažalost, na ovim prostorima i sport je dnevno politička tema, razlog da se mrzimo, razlog da vidimo različitosti naših naroda kao problem, vrijeđamo i uzvikujemo fašističke parole ili pjevamo pjesme koje su protkane fašizmom.

Nedopustiv je i krajnje nekorektan odnos političkih struktura koje se služe ovakvim stvarima zbog boljeg izbornog rezultata koristeći mržnju radi homogenizacije biračkog tijela.

U tom kontekstu dolazak Thompsona u Livno ne predstavlja ništa novo. Također, vjerujem da moja reakcija nažalost neće promijeniti mišljenje organizatora ili da postoji mogućnost da se koncert otkaže, ali jednostavno imam obavezu i potrebu da reagujem.

Thompson je prošle godine u Mostaru održao koncert u znak podrške šestorci bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne koji su osuđeni pred Haškim tribunalom za udruženi zločinački poduhvat nad bošnjačkim stanovništvom. Ovaj put dolazi da podrži Zlatka Dalića i nogometaše hrvatske reprezentacije, pa se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentacija RH poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

Forum mladih SDP BiH je reagovao i na koncert koji se održao u Mostaru prošle godine. Reagovali smo i 2007. godine i zaustavili održavanje koncerta Thompsona u Sarajevu povodom desetogodišnjice od posjete pape Ivana Pavla II.

I ovu priliku koristim da najoštrije osudim najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona u Livnu, te još jednom pozivam selektora hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića da ne dozvoli da veo Thompsonovog fašizma prekrije njegov uspjeh i uspjeh hrvatskih nogometaša – istakao je predsjednik FOM SDP BiH Damir Filipović.

Podijeli objavu