Podijeli objavu

Posljednja privremena Odluka o raspodjeli prikupljenih prihoda od putarina je ekonomski i finansijski štetna za Federaciju BiH.

Naime, ključni fiskalni kriterij nije uveden i primjenjen, a to je da se novčana sredstva raspoređuje prema omjeru krajnje potrošnje građana. Preciznije, tamo gdje je novac potrošen za kupovinu goriva, FBiH, RS ili Distrikt Brčko, tu novac u najvećoj mjeri treba da bude i vraćen.

Međutim, na sjednici UO UIO BiH, državni i federalna ministrica finansija (gle čuda i jedno i drugo kadrovi Dragana Čovića i HDZ-a) su glasali da se zadrži ona ista, stara metodologija raspodjele kao što je važila i prije nego je tzv.akcizna koalicija (SDA-SBB-SNSD-HDZBiH-HDZ1990) izglasala posljednje izmjene seta Zakona o akcizama.

U suštini, iako se sada federalna ministrica finansija, Jelka Miličević (HDZ BiH), pravda saopštenjima kako se radi samo o privremenoj odluci i kako će se to sve nekada kasnije poravnati, jasno je da je Federacija BiH oštećena u smislu da je sada dobila manje novca za infrastrukturnu izgradnju nego što joj realno sada pripada prema spomenutom kriteriju tzv. krajnje potrošnje.

Pored ekonomske štetnosti ovakvog glasanja na sjednici UO UIO BiH, naravno da ono ima i svoje političke primjese gdje je, po ko zna koji put, osovina Čović – Dodik, nadigrala ostatak ekipe koja sjedi i sve to nijemo posmatra.

Ovim potezom, iz džepova građana Federacije BiH koji kupuju gorivo na benzinskim pumpama na području FBiH, će biti finansirana predizborna kampanja Milorada Dodika i SNSD-a u onom dijelu presjecanja vrpci i postavljanja tzv. kamena temeljaca kod novih dionica autoputa i tzv. brzih cesta u septembru mjesecu.

Politički krivac zašto je Federacija BiH dovedena u ovakav podređen položaj je SDA, koja još krajem 2014. godine nije pristala na dogovor sa Demokratskom frontom, da se HDZ-u ne dozvoli politička kontrola svih resora finansija po vertikali funkcionisanja vlasti od entiteta do države. A šta to znači, najbolje se vidi i kroz ovaj  primjer sa posljednje sjednice UO UIO BiH.

Autor teksta je Dr. Dženan Đonlagić, redovni profesor javnih finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Podijeli objavu