Podijeli objavu

Ona već izdržava 24 godine zatvora zbog velikog korupcijskog skandala, koji je izazvao ogromne demonstracije u toj zemlji

Bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye ovih je dana osuđena na još osam godina zatvora, nakon što je u travnju osuđena na 24 godina zatvora uz obvezu plaćanja kazne od 13 milijuna dolara. Parkova je tako osuđena na šest godina zatvora jer je nezakonito koristila sredstva obavještajne službe, kao i na dvije godine zbog miješanja u izbore. Ona već izdržava 24 godine zatvora zbog velikog korupcijskog skandala, koji je izazvao ogromne demonstracije u toj zemlji.

S novim presudama osuđena je na ukupno 32 godine zatvora. Priznala je da je primila 2,6 milijuna eura iz fonda namijenjenog za rad obavještajne službe. Pripadnici te službe priznali su da su novac dali bivšoj predsjednici po njenom nalogu.

Pad do tada obožavane predsjednice započeo je kad je uhićena njena prijateljica i šaman savjetnica Choi Soon-si, koja je optužena da je koristila svoj neformalni status u Uredu predsjednice te ovisnost predsjednice o njenim šamanskim ritualima, kako bi od najvećih korejskih kompanija,  izvukla 96 milijuna dolara za dva fonda koje je kontrolirala. Naime, predsjednica je Choi Soon-sil, omogućila pristup najtajnijim državnim dokumentima te da joj je odavala najpovjerljivije informacije.

Park je odrasla je u sklopu Plave kuće, predsjedničke rezidencije i uživala je u lagodnom životu najstarijeg djeteta južnokorejskog predsjednika Park Chung-heeja. Njezin otac je usprkos raširenom kršenju ljudskih prava i brutalnom obračunavanja s disidentima, ostao ugledan političar među mnogim Južnokorejcima zahvaljujući snažnom gospodarskom uzletu zemlje tijekom njegove vladavine. Ubojstvo njezinih roditelja 70-ih godina samo je pojačalo javne simpatije prema mladoj nasljednici.

Godine 2012. izabrana je trijumfalno za prvu južnokorejsku predsjednicu s najvećim postotkom glasova u demokratskoj povijesti zemlje. i sve se činilo idealno.,

No, samo mali broj je znao njezinu tajnu,  tajanstvena vjerska figura praktički je kontrolirala većinu aspekata njezina života.

Sve je započelo još u njezinoj mladosti, kada joj se Choi Tae-min, utemeljitelj skupine koja je 40 godina gajila kult ličnosti njezina oca, počeo javljati putem pisma tvrdeći da mu u snove dolazi njezina majka.  Utjecaj tog kulta na predsjednicu s godinama je sve više rastao, a poznavatelji tvrde da je kako je “u potpunosti upravljao tijelom i dušom” Park Geun-hye.

Sve je izišlo na vidjelo prije dvije godine. Južnokorejci su bili bijesni i na masovnim prosvjedima tražili predsjedničin opoziv, što se i dogodilo 2017. godine.

 

Podijeli objavu