Podijeli objavu

MOSTAR, (Patria) – Na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića premijeri Crne Gore Duško Marković, Grčke Alexis Tsipras i Makedonije Zoran Zaev boravili su danas u Mostaru, gdje su prisustvovali obilježavanju 14. godišnjice obnove Starog mosta.

Tsipras i Marković potpisali "Mostarsku povelju mira" 1

Manifestaciju „Mostar ne zaboravlja prijatelje“ tradicionalno organizuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, a održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tom prilikom predsjedavajući Zvizdić i njegovi gosti, premijeri Marković, Tsipras i Zaev, posjetili su Stari most gdje su prisustvovali počasnom skoku, te u znak mira bacili cvijeće u Neretvu.

Premijeri Marković i Tsipras su potom potpisali „Mostarsku povelju mira“, na radnom stolu mostarskog pjesnika Alekse Šantića, koju im je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić  je  „Mostarsku povelju mira“ potpisao prije dvije godine kada je i utemeljena, a premijer Zaev prošle godine.

– Najprije bih da čestitam mojim prijateljima Tsiprasu i Markoviću, kao i ostalim laureatima i dopitnicima, na ogromanoj časti koja im je povjerenja dobijanjem nagrade Mostarska povelja mira. Ja sm prošle godine dobio ovu nagradu i znam koliko je vrijedna i šta ona označava – znači čast, ali i odgovornost zbog povjerenja i vjere organizatora Centra za mir i multietničku saradnju i građana i lidera BiH, regije i šire, poručio je premijer Zaev i dodao:

Tsipras i Marković potpisali "Mostarsku povelju mira" 2

– Poruku koju šaljemo prisustvom na ovoj veličanstvenoj manifestaciji koja slavi mir je jaka. Mi promovišemo kako jedan lider može, treba i mora izdignuti se iznad predrasuda i sam postati most, povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima. Niko nije uspio sam. Mi lideri regiona smo se međusobno povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni prema drugima, okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje. A ono što nas povezuje je zajednička budućnost naših građana, regije i svijeta. Ono što nas povezuje je potreba za stabilnošću, sigurnošću i bezbjednošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane i za naše zemlje.

Premijer Crne Gore Duško Marković je rekao da stojeći kraj Starog mosta u divnom gradu, čiju 14. godišnjicu obnove danas obilježavamo, ne može da izbjegne pomiješana osjećanje tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdrživosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost.

– Na Zapadnom Balkanu prešli smo dug put i napredak je nesporan u odnosu na onaj dan prije 25 godina kada je skoro pet vjekova Stari most srušen u trenu. Sada je on ponovo i prije svega simbol obnove i spajanja. Po riječima čuvenog Mendele, koji je bio jedan od laureata mostarske mirovne nagrade, hrabri ljudi se ne plaše opraštanja radi mira. To je jedini put naprijed, rekao je premijer Marković.

Uručene su i međunarodne nagrade “Mostar Peace Connection” istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima.

Posthumno ova nagrada je dodijeljena prvom predsjedniku Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu – Antoniju Casseze. Na svečanoj ceremonji nagradu su primili i predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, zatim ratni reporter CNN-a Brent Sadler koji je napravio prvi izvještaj iz opkoljenog Mostara. Nagradu Mostar Peace Connection primio je i poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović, te Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.

U završnom dijelu programa uručena su i priznanja Mimar Mira, ljudima koji su svojim ličnim angažmanom doprinjeli  da pravda bude zadovoljena. Mimari mira za 2018. godinu su Amir Ahmić, oficir za vezu BiH sa Haškim tribunalom, Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, Samir Nožić, član Upravnog odbora Centra za mir Mostar, Azra Penava, Udruženje žena ubijenih vojnika Armije BiH iz „Vranice“, Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar i Denial Behram, udruženja dijaspore.

Na samom kraju programa uručena je i nagrada Mimar mira prošlogodišnjem laureatu, Sergeju Barbarezu.

Podijeli objavu