Podijeli objavu

Slovenci koji žive uz Kupu žale se da im se kvaliteta života srozala otkako su azilanti u sve većoj mjeri počeli ilegalno navirati u Sloveniju iz smjera Velike Kladuše, piše slovensko Delo. Hvatanje ilegalnih migranata  za lokalne je policajce postala svakodnevica, a kako tvrde u 97 posto slučajeva radi se o muškarcima.

Dolaze poglavito iz Afganistana, Sirije, Irana, Turske, Pakistana pa čak i Bangladeša. Većina njih bude uhvaćena jer lokalno stanovništvo policiji redovito prijavljuje izbjeglice koje organi reda potom trpaju u marice te vraćaju u Hrvatsku. Samo do kraja lipnja na našu su stranu svoje ogradom i bodljikavom žicom opasane granice vratili 1001 ilegalca, a ta će brojka biti još i samo veća budući da Slovenci bilježe sve više ilegalnih prelazaka granice.

Promijenio se tip migranata

Žale se Slovenci, osim na promjenu rute (migracije kroz opasni kanjon Kupe učestalile su se tek nedavno) i na promjenu načina ilegalnog ulaska u državu. Nekad su, kažu, imali vodiče, danas se opskrbljuju podacima koje nađu na internetu. No, nije tu kraj.

Naše susjede u Deželi ipak najviše smeta činjenica što ovom posljednjem valu izbjeglica više ne pripadaju bogati, obrazovani stranci, nego siromašni ekonomski azilanti. Nevažno im je što najveći broj njih čak niti ne želi ostati u Sloveniji zbog čega se u slovenskom javnom prostoru često pojavljuju optužbe nevladinih organizacija koje upozoravaju da Slovenija svojim zidovima i ogradama onemogućava međunarodnu zaštitu izbjeglica.

Ili ovce ili novce

Obični mali ljudi koji žive na tim pograničnim područjima pak muku muče s tim ogradama i žicama iz potpuno drugih razloga. Jer, dok ih, s jedne strane, ne smeta što ograda nepoželjnike drži dalje od njihovih dvorišta, s druge se strane žale da im turizam nevjerojatno pati uslijed čitave ove situacije. Nekad dobro uhodani poslovi stali su na slovensko strani. Nemaju više slobodan pristup rijeci čak niti kao obični kupači.

Pa ipak, preboljeli bi oni nekako još i pad prometa, samo da nemaju osjećaj da su nakon arbitražne presude, koju Hrvatska iz opravdanih razloga odbija implementirati, izgubili i Kupu. Žale se lokalci što se za Hrvate i njihove goste svih ovih godina nije promijenilo ništa. I dalje nesmetano uživaju u svemu onome što Kupa nudi dok njihovi susjedi Slovenci ovu novonastalu situaciju mogu samo promatrati kroz rešetke. No, tako je to. Ne može čovjek imati i kokoši i jaja dok po gnijezdu razvlači bodljikavu žicu. Stara međimurska.

Podijeli objavu