Podijeli objavu

Kardinal Josip Bozanić, izgleda, neće još dugo biti na čelu hrvatske Crkve.

Prema pisanju današnjeg Globusa, papa Franjo već je razriješio dužnosti zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, a na njegovo će mjesto, najvjerojatnije, doći porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. “Objavit će to kad im bude odgovaralo, alisvakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim umirovljenjem, jer ‘kardinale se ne smjenjuje’, stoji u Globusovom tekstu.

Oni upućeni u odnose između Kaptola i Vatikana kažu kako se na toj relaciji uistinu nešto događa te da se o promjeni na vrhu zagrebačke nadbiskupije govori već dugo.

Čovjek koji bi mogao zamijeniti Bozanića svojedobno je bio postavljen za najmlađeg hrvatskog biskupa. U Rimu je studirao s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i bio je dijelom nekih od najvažnijih poslova Kaptola.

PAPA FRANJO RAZRIJEŠIO BOZANIĆA? ‘Bilo je jasno tko dolazi čim su ga poslali da obavi jedan važan posao’ 1
Dražen Kutleša. Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘Poslan je da riješi slučaj Dajla, vrlo osjetljiv financijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički iznimno važan posao vodi prvi čovjek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki ‘provincijski biskup’, već tada je bilo posve razvidno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi’, piše Globus.

U tekstu se dodaje i kako papa Franjo evidentno nije zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj i to uglavnom zbog konzervativnih biskupa koji često pribjegnu desničarenju. Umirovljenjem te stare garde otvorio bi se put novoj generaciji biskupa koja bi bila njihova sušta suprotnost.

Autor: Danas.hr

Podijeli objavu