Podijeli objavu

Sve je postalo podređeno prvoj američkoj dami, od salame preko papuča do vina. Melania je zavladala Slovenijom iz sigurnosti Bijele kuće

Melania torta. Melania mlijeko. Melania vino. Melania čaj. Melania papuče. Melania salama. Melania pita od jabuka. Kao što vidite, malo je ostalo toga na što mještani slovenskog gradića Sevnica nisu zalijepili ime svoje najpoznatije stanovnice, američke prve dame.

Jasno, zbog autorskih prava ne Sevničani ne smiju koristiti puno ime i prezime gospođe Trump, ali to ih nije spriječilo da maksimalno kapitaliziraju njezino ime. U gradu je nakon mnogo vremena čak i ponovno otvoren jedini hotel u tom kraju. Turizam je, kako piše New York Times, procvjetao. Stopa posjećenosti porasla je za 15 posto pa po novom Sevnicu godišnje posjećuje i više od 20.000 ljudi.

„Nakon Melanie stvari su se za nas počele mijenjati“, kazao je reporterima lokalni gradonačelnik. „Odjednom nas posjećuju turisti iz čitavog svijeta.“ Ništa manje svojom negdašnjom sugrađankom nisu oduševljeni niti u lokalnoj tvornici cipela, Kopitarni. „Prije nas je dosta ljudi miješalo sa Slovačkom, ali sad svi znaju za Sloveniju. Ona je takoreći našu zemlju upisala u kartu svijeta“, oduševljeno će jedna od radnica fabrike u kojoj u čast Melaniji proizvode papuče zvane Bijela kuća.

Slovenska strana obitelji Trump

Sevnica je inače gradić koji broji 5 hiljada duša udaljen sat i pol od Ljubljane. Osim tvornice donjeg rublja Lisca Sevnicani se diče i burgom iz 12. stoljeća. Lokalna turistička vodičica ipak nije toliko oduševljena famom oko Melanije iako ture po znamenitostima povezanima upravo s njom naplaćuje 35 dolara po glavi. „Što se mene tiče, njena me priča uopće ne zanima. Naš grad nudi toliko toga zanimljivijeg od nje“, žali se.

Sve o tome kako je Melanija Knavs odrastala u neuglednom socijalističkom neboderu na rubu grada možete pročitati u biografiji koja se može naći po lokalnim suvenirnicama, Melania Trump: Slovenska strana priče. Možda bi od koristi mogla biti i Melanijim bivšim sugrađanima budući da je se nitko od njih više čak gotovo uopće ne sjeća. Otišla je pred gotovo 30 godina, prvo na studij u Ljubljanu, a onda se iz Ljubljane vinula u visine Trump Towera.

„Ne poznajem je kao osobu, ali sam jako ponosna što dolazi baš iz našeg grada“, hvali se lokalna pipničarka koja u svojoj krčmi prodaje specijalnu pitu od jabuka posvećenu Melaniji. Gospođa Trump nije ju još mogla kušati budući da se već niz godina nije pojavila u svom rodnom gradu.

Podijeli objavu