Podijeli objavu

Kada netko vidi ovaj naslov i potpis autora ispod neće mu biti jasno – otkuda tako afirmativno obraćanje Čoviću od autora od kojeg se to najmanje očekuje.

Neću reći da je to trik, jer se nikakvim trikovima ne služim. Riječ je o igri riječi i kontekstu, pa je tako slučajno ispalo. O čemu se radi? Pa jednostavno je i odveć svima poznato da onaj tko se želi baviti politikom mora lagati i istovremeno narodu gledati u oči. Tko to može za njega se kaže da je dobar političar, odnosno da bi mogao biti dobar političar. A Dragan Čović predsjednik, valjda doživotni, HDZ-a BiH je upravo taj. Javno izgovara ono što ulazi u domenu fantazije. Obraća se narodu kao da je narod lud, a da pri tomu „stožernik“ ni ne trepne.

Tako je bilo i nakon zadnje sjednice HDZ BiH u Kupresu. Čović je javnosti iznio niz hvalospjeva na račun HDZ BiH i nezapamćenu brigu za hrvatski narod kao da je usred izborne kampanje. Hajde da je kampanja u tijeku pa da se malo slaže, to uostalom rade svi političari pa bi se i Draganu Čoviću progledalo kroz prste. Doduše, ako se Čoviću treba odbiti na vlagu to i možemo, jer iako izborna kampanja službeno nije počela ona neslužbeno uvelike već traje. Međutim, Čović u svojem zaobilaženju istine ide toliko daleko da ga stvarno treba uštipnuti za obraz, jer što je previše, previše je.

Čović se izgleda plaši ovih izbora. Kao da osjeća kako mu rezultati neće biti naklonjeni i kako će vlast u ime Hrvata morati dijeliti s drugima. Manje je vjerojatno da će ju doslovno izgubiti. Osobno imam dojam da Čoviću neće trebati nitko. No, očito on zna više od mene. Naime, Čović poziva na jedinstvo Hrvata. Kaže da Hrvati moraju biti jaki u svim područjima BiH, bez obzira na njihovu brojnost. Svi, a pogotovo oni iz HDZ-a koji su na vlasti moraju biti uz Hrvate prije svega da bi im popravili uvjete življenja.

E sad, što mu to znači „u svim područjima BiH“ kad se jako dobro zna da se Čović odrekao Hrvata iz Republike Srpske, kao i iz dobrog dijela Bosne? Što je za Čovića BiH? Ako je za Čovića BiH isto ono što je i za mene onda Čović cinično govori ono što očito ne misli, jer je svojim djelima to do sada nebrojeno puta dokazao. Da li mu sada odgovara i onih 20-tak Hrvata iz Goražda koje je do sada prezirao i optuživao ih kako ih ta šaka jada zakida u „pravednoj“ raspodjeli fotelja u Domu naroda? Možda!

Osim toga, kako reče, Čović nam je kanio popraviti uvjete življenja. Sad se sjetio! A što nego mu odgovoriti: druže Dragane to si već uradio. Mi sada u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i tko zna gdje već živimo, radimo, imamo pristojne plaće i životni uvjeti su nam se popravili najmanje trostruko. „Hvala ti!“

Ipak Čović koristi retoriku s kojom nam želi dati do znanja da nam se strah koji uviđamo u njegovom obraćanju samo čini da postoji. Čak što više onako u maniru dobrog političara tvrdi kako je siguran da će HDZ BiH pobijediti. To mu, kaže, potvrđuju sve ankete.

Hahahaha… koje ankete crni Dragane? Niti ima anketa niti se anketama može vjerovati. Jer ionako ih političari naručuju prema svojim željama. Ali treba vjerovati činjeničnom stanju na terenu. A ono nam govori da je Dragan Hrvate u BiH sveo na šaku jada. Ostali su samo uhljebi vjerni Draganovoj stranci. Ja šta ćeš nego pobijediti, jer se drug Dragan nema protiv koga boriti. Dragan je svoj boj izvojevao. Uništio je politički pluralizam kod Hrvata. Uništio je sve stranke. Narod koji mu ne vjeruje raselio je po Zapadnoj Europi. Ostao je sa svojim klimoglavcima i zar je sada teško prognozirati tko će pobijediti. Sa 360.000 glasova koliko je HDZ BiH imao na prvim višestranačkim izborima doveo je HDZ BiH na manje od 100.000 glasova. Je li to uspjeh Dragana Čovića i HDZ BiH?

Dalje Čović kaže: HDZ je uradio mnogo za hrvatski narod i BiH, a ima još veće planove…

Baš bih volio vidjeti da mi netko objasni, pa i sam drug Dragan, ako je u stanju, što je to što je HDZ uradio za hrvatski narod i BiH. Kaže mnogo je uradio…?! Ma što je opće uradio? Osim ako jedino Hrvate sa članskom iskaznicom HDZ-a BiH smatra hrvatskim narodom. Za njih da. Uhljebio ih je u općinske, županijske i državnu administraciju. Naredao ih je po uredima, sve guz do guza. Gdjegod uđeš po 4 hdzovca sjede u uredu. Hajde što sjede, da makar nešto rade, bilo bi i ostalima dobro.

A ono da je HDZ uradio mnogo za BiH je vrh cinizma i političke i ljudske nekorektnosti. Jer u ovom zadnjem mandatu HDZ je toliko opstruirao rad tijela FBiH (u RS HDZ opstruira aktivnosti Hrvata od 1995. godine) i svjesno rušio državu da to nije za pričati. Natjecao se sa SDA tko će više potkopati FBiH i tko će više blokirati rad onih drugih. Gotovo da bi Milorad Dodik mogao biti postiđen.

Kakva čovjek treba biti cinik pa da izjavi i ovo: Pozivam sve u BiH da grade ambijent da mladi ostaju u ovoj državi, da bi se i njihove obitelji mogle brinuti o svojoj budućnosti. – Obitelj je temelj bh. društva i to mora biti motiv i poticaj…

Upravo je to izrekao drug Dragan u Kupresu.

Da možda Dragan Čović nije prespavao zimski san? Vidim da se probudio, ali očito nitko mu nije rekao da su mladi o kojima on govori već odselili na Zapad. Otišli su sa svojim obiteljima. Zna li drug Dragan da primjerice u Posavini, onoj koju je branio HVO, u nekoć bogatim i napučenim selima danas živi deseti dio Hrvata od predratnog broja. Da škole koje su prije dvadesetak ili nešto više godine imale po 1500 učenika danas jedva imaju njih nešto preko 100. Hrvatski narod u Bosni nije desetkovan. Ne znam koji bi se izraz koristio kada se netko desetkovan preplovi. Nije li to možda genocid ili nešto slično tomu?

I to ondje gdje je Hrvata bilo mnogo. Gdje je HDZ BiH uvijek suvereno pobjeđivao. O čemu onda Čović govori kada brine o područjima gdje Hrvata nema mnogo. Nema ih nikako, osim još ono malo u Zapadnoj Hercegovini A i od tuda će trbuhom za kruhom, više nego ikada, u bijeli svijet. Neka sačeka još samo jedan mandat vladavine HDZ-a i vidjet će taj prizor i u Hercegovini.

Najavio je Čović da će HDZ u završnom dijelu kampanje, mjesec dana pred izbore, ući u svaki hrvatski dom u BiH. – Razgovarat ćemo s našim ljudima, koji nam vjeruju i koje smo nekada iznevjerili. Moguće je da ima ljudi koji nemaju vremena čekati nadmudrivanje između tri naroda kako urediti BiH, mi sve to moramo čuti – kazao je Čović te istakao da posao slijedi nakon izbora jer, ističe, valja hitno realizirati rezultate izbora.

Hahahaha… ponovo me Čović nasmijava. Legenda je. Jači je od Željka Pervana.

Ući će kaže u svaki hrvatski dom u BiH. Nećeš Čoviću u najmanje 300 kuća u mom mjestu jer su zaključane. Prazne. Svi otišli u Njemačku. Nemaš se komu Čoviću više obratiti.

A dolazili su Čovićevi igrači u hrvatske kuće i ranijih godina pred izbore. Doduše nisu ulazili u svaku kuću nego samo u one gdje ima više potencijalnih birača i gdje su procijenili da bi ti birači dali svoj glas Čoviću i HDZ-u BiH za 100 ili čak manje KM.

Što ni jedne godine ne uđoste u moju kuću. Makar da me iskušate ?

Oni koji vjeruju Draganu Čoviću, njih se nema šta pitati i u njihove kuće nema potrebe da se ulazi. Oni su toliko zastranili da će sami hrliti glasati za voljenu stranku. A članovima biračkih odbora i hadezeovim promatračima će pokazivati listić za koga su glasali. Tek toliko da se zna da su oni njihovi. Pa nek’ se računa i na njih.

A one koje ste nekad iznevjerili, e ti jedva čekaju da im dođete u kuću. Zaželjeli su vas se k’o Manda one krive stvari.

Dalje je Čović u Kupresu zborio kako će popraviti kvalitetu života u BiH. Neću više pisati ono hahahaha.. a trebao bih jer Čović zna biti duhovit k’o ludnica. Ipak nisam, jer bez obzira koliko su njegove riječi smiješne postale su neozbiljne. Priliče očajniku, gubitniku. Nekomu komu se izmiče tlo pod nogama pa u ove sitne predizborne sate palamudi narodu kako ćemo svi bolje živjeti kada on i njegov HDZ osvoje nove mandate.

A što je gospoda radila prethodne cikluse vlasti? Jesu li se tada borili da nam bude gore? Možda jesu, a možda i nisu, ali ono što svi znamo – danas se živi lošije. Nekolicina odabranih svakako živi bolje, ali narod u cjelini praktično više ne živi nego preživljava. Čak ne mogu svi ni preživjeti. A ti koji ne mogu preživjeti više ne vjeruju ni Čovići ni HDZ-u. Ali ima nešto u što vjeruju. A vjeruju u to da će HDZ i dalje pobjeđivati. A to je već porazna činjenica koja ubija ljude u pojam. Vjeruju da nam je osigurano zlo i da se iz ovog zla može pobjeći samo ako se napusti država u kojoj su živjeli. Ako se napusti država u kojoj stranke kao HDZ BiH imaju apsolutnu dominaciju. Iz tog razloga su i otišli u bijeli svijet. Ovdje su izgubili svaku nadu. Izgubili su je, jer su uvjereni da režim u kojem su živjeli potiho ubija. Otišli su da makar spase svoju djecu, jer djecu im ne daju. Logično.

Još štošta Čović je lanuo u Kupresu. Na kraju je nadmašio i sam sebe. Naime, rekao je kako je predstavljena „Bijela knjiga“ izborni program HDZ-a BiH u mandatu koji ne izmaku. Čović je istakao da je „Bijela knjiga“ dokument koji jasno govori o uspjehu Hrvatske demokratske zajednice u BiH. Dodao je da ”Bijela knjiga” potvrđuje HDZ BiH kao politički odgovornu i najvažniju stranku Hrvata u BiH.

Meni više nije do smijanja… Šala mala…

O kakvim uspjesima Čović govori? Kao da mi ne znamo što je Čović obećao pred prošle izbore. Znamo, jednako kao što znamo da ni jedno obećanje nije ispunio. Čak što više doveo je vlastiti narod u još goru poziciju, a odnose u FBiH je naelektrizirao negativnim nabojem do te mjere da su danas gori nego 1995. godine. Možda je to Čoviću uspjeh. Ne znam, za mene koji živimo ovdje njegova politika ravna je porazu. Ne izgubljenoj bitci, nego izgubljenom ratu.

Da podsjetimo naše čitatelje što je to HDZ obećao i što je od obećanja ispunio.

Prethodni HDZ-ov program, dakle onaj pred izbore 2014. godine sadržavao je 7 glavnih točaka. A to su: ustavne promjene, Domovinski rat (branitelji), investicije i nova radna mjesta, poboljšanje životnog standarda i zdravstvene zaštite, izgradnja društva znanja i otvaranje TV kanala na hrvatskom jeziku, vladavina prava i borba protiv korupcije, europska i euroatlantska asocijacija.

To su ona glavna područja u kojima je HDZ obećavao med i mlijeko. A što je od toga ispunio? Ja bih rekao apsolutno ništa.

Trebalo bi vremena i prostora napisati sva neispunjena HDZ-ova obećanja. To neću učiniti. Ali pozivam sve koji mogu da me demantiraju. Uživat ću čitanju tih demantija.

Ali ću ipak napisati nekoliko rečenica o onim promašajima HDZ-a zbog kojih bi se oni trebali pokriti po ušima, a koje će potvrditi da je Čović uistinu dobar političar.

O kojim ustavnim promjenama bi se danas HDZ trebao pohvaliti? Možda o neuspjelim promjenama Izbornog zakona kojeg je HDZ BiH predložio, a koji je toliko nakaradan i diskriminatoran po sam hrvatski narod da mu se i mnogi HDZ-ovci zgražaju.

Što su obećali braniteljima? Između redi iščitano, obećali su lažne branitelje i lažne invalide vratiti u sustav. To su i učinili. Jesu li pravim braniteljima i pravim invalidima time pomogli? Jasno da nisu. Koliko je samo pravih ratnih vojnih invalida u Posavini još uvijek bez ostvarenih prava?! HDZ ih ne voli zato su i izvisili. Ali HDZ voli neke druge (lažne), zato im se takvi i klanjaju. HDZ je pokazao diskriminatoran odnos i prema braniteljskim udrugama. Jedne favorizira dok druge degradira. One koje favorizira u njima ima svoje stranačke namjesnike koji su rad udruga podredili „stožernoj stranci, a pravi branitelji, posebno oni bez stranačke iskaznice, su šikanirani, zapostavljeni i zaboravljeni u svakom smislu. Jesu li branitelji očekivali takvu potporu od „stožerne stranke“? Nisu li dokaz tomu sve češći prosvjedi branitelja?

Na kraju svog programa iz 2014. godine o braniteljima HDZ je ubacio jednu rečenicu koja je više nego simptomatična, a glasi: „Poseban odnos imat ćemo spram procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima i drugima.“

E svaka vam se pozlatila kao da ste znali da ćete iza rešetaka smjestiti hrvatske generale i časnike. Uhićenje generala Đure Matuzovića i još devetorice časnika iz Orašja je vrhunac HDZ-ove licemjernosti i pokvarenosti. Sramota koja će ući u anale natpisa o izdaji i prodaji najvjernijih sinova naroda koji su HDZ-u poslužili za politička razračunavanja i pokazivanje mišića. Zločin protiv svojih HDZ je vješto odradio u proteklom četverogodišnjem mandatu. Iako je suštinski tu zadaću obećao nitko nije mogao ni slutiti da će ta zadaća biti usmjerena baš protiv svojih. I nisu samo časnici iz Orašja na tapeti HDZ-a BiH, lijepo ih iz Zagreba pozdravlja i general Zlatan Mijo Jelić. Prava hrvatska stranka, nema šta.

Kada se tiče investicija, da bilo je otvaranja nekoliko stotina kladionica koje imaju zadaću izmusti i ovo malo od naroda što mu je ostalo. Zaposlenje u tim kladionicama dobile su samo simpatizerke HDZ BiH.

Neka nam se slobodno javi ona koja nije preko stranke došla do posla. Od nas će dobit duplo bolje plaćen posao. I neće morati raditi subotom.

Doduše, sijaset radnih mjesta u sada već proteklom mandatu bilo je u ponudi. Čak što više, ima ih još. Samo što se ta radna mjesta nalaze negdje između Beča i Hamburga. Možda bi se HDZ mogao vaditi na činjenicu da u svojoj kampanji prije 4 godine nisu spominjali gdje se ta mjesta nalaze. 1000 – 2000 kilometara manje ili više od kućnog praga, zar je to toliko važno. Važno je ljudima osigurati posao.

A koliko nam se život poboljšao? HDZ je obećao prije 4 godine (kao i pred svake izbore uostalom).

Ja to ne znam. Treba pitati desetine tisuća onih koji rade u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Irskoj…

Ja sam pitao jednog prijatelja koji je svoju sreću pronašao u Švicarskoj. Kaže mi da je u BiH gorivo jeftinije nego u Švici za 10 pfeninga, ali je zato plaća u Švicarskoj 10 puta veća nego kod nas. Bez produženog rad, bez noćnog rada, bez rada subotom i nedjeljom… Kada bi računali robovlasničke uvjete pod kojima rade naši radnici ovdje onda bi se moglo reći da su plaće u Švicarskoj i 13 puta veće. Doduše, mnogo toga je u Švici skuplje, ali brate da ne ostane pola ne bih radio tamo, zaključuje čovjek kojeg je HDZ usrećio zaposlenjem u Švicarskoj.

Je li ono HDZ BiH i te 2014. obećao otvaranje TV kanala na hrvatskom jeziku? Obećao je i izbore prije njih, a i one tamo davne 2008. godine. Obećat će i ove. I slagat će ponovo. Nije zato što im je laganje u krvi, nego zato što budale treba nečim hraniti. A vidjeli smo da im to ide. Jako dobro. Čestitke. Moj naklon.

Važno je da smo korupciju iskorijenili i da nam vladavina prava cvjeta. Neću biti sarkastičan, završavam sa obrazloženjem velikih laži Dragana Čovića i njegovog HDZ-a. Ja sam se umorio. Ali oni očito nisu. Zato narode čuvaj se. U predizborno vrijeme koje nam slijedi čut ćete svašta. Čut ćete neke stvari i obećanja koja ponavljaju dvadeset godina i nikako da ih realiziraju. Čut ćete i neka nova obećanja i nove oštre poruke za koje znajte da će biti same laži. Jer HDZ BiH nas je na to navikao. Nije do nas. Do nas će biti, ako Čovića ponovo isforsirate i date mu izborni legitimitet. Nije valjda da vas je već uvjerio kako nema boljeg Hrvata od Jugoslavena?

Autor: Dena Rant | e-Posavina.com

Podijeli objavu