Podijeli objavu

KAIRO (AA) – Egipatski sud u subotu je izrekao preliminarne smrtne kazne za 75 osumnjičenih koji se povezuju s prosvjednim kampom u Kairu 2013. godine, koji je nasilno uklonjen, kazao je izvor blizak sudu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sud je optužene uputio na vrhovnu vjersku vlast Velikom muftiji, zbog razmatranja smrtnih kazni koje su im izrečene zbog optužbi od ubojstava do blokade puteva.

Egipatski zakon od sudova zahtjeva da prije pravosnažne presude o smrtnoj kazni slučajeve upućuju na razmatranje Velikom muftiji, iako njegova odluka nije obvezujuća.

Sud je 8. rujan odredio kao datum za izricanje pravosnažne presude.

Egipatska vojska svrgnula je legalno izabranog predsjednika Mohameda Morsija u državnom udaru sredinom 2013. godine, nakon što je na vlasti bio svega godinu dana. U kolovozu iste godine snage sigurnosti nasilno su uklonile veliki kamp u kojem su bili demonstranti koji su podržavali Morsija na Trgu Rabaa al Adawiya.

Službene procjene govore da je u nasilnom razbijanju kampa stradalo 632 ljudi, dok organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da ih je ubijeno više od 1.000.

Poslije svrgavanja Morsija egipatske vlasti pokrenule su kampanju protiv njegovim pristalica, ubivši stotine ljudi, dok ih je na tisuće poslano iza rešetaka.

Podijeli objavu