Podijeli objavu

Prošle su 104 godine od početka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više milijuna ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Godine 1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, počevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 milijuna žrtava, uključujući približno 20 milijuna poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Stoga je prvobitno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat vrijedi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj povijesti.

U muzeju u Austriji je izložen automobil u kojem je 28. lipnja 1914. ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand. Izložena je i njegova uniforma koju je nosio u vrijeme atentata.

Među stvarima, koje su izložene u muzeju, nalazi se i automobilsko staklo, koje je razbijeno tijekom atentata, kao i pištolj marke Browning, korišten tijekom atentata.

U palači Artstetten, jednoj od rezidencija Ferdinanda danas su smješteni mauzoleji austrougarskog prijestolonasljednika i njegove supruge Sofije.

Uspomene na Franca Ferdinanda i njegovu obitelj nalaze se i u palači Belvedere u Beču. Belvedere je, početkom 18. stoljeća, sagradio princ Eugen Savojski.

Dvorac, odnosno palača Belvedere, je ujedno i jedna od najvećih atrakcija i zaštitnih znakova Beča. Njega čine gornji i donji Belvedere s parkovima i vrtovima. Franc Ferdinand je bio posljednji koji je koristio Belvedere kompleks kao osobnu rezidenciju.

Podijeli objavu